U trendu

Putin: Strane sile stoje iza napada dronovima na ruske baze

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je danas strane sile koje nije imenovao, da stoje iza napada bespilotnim letelicama na dve ruske vojne baze u Siriji, navodeći da ti dronovi, iako izgledaju primitivno, imaju visoku tehnologiju za precizno satelitsko navodjenje.

Putin je na uživo prenošenom sastanku s urednicima ruskih novina kazao da je cilj subotnjeg napada na ruske baze bio osujećenje dogovora Rusije, Turske i Irana o uspostavljanju zona deeskalacije u Siriji, navodi Asošiejted pres.

U napadu na vazduhoplovnu bazu Hmejmim u provinciji Latakija i na pomorsku bazu u luci Tartus u subotu učestvovalo je 13 dronova, od kojih je sedam oboreno a šest primorano na sletanje, saopštilo je u ponedeljak rusko Ministarstvo odbrane. Od tih šest letelica, tri su eksplodirale kad su udarile u zemlju, a tri su zaplenjene neoštećene.

Putin je danas rekao da Moskva zna ko je pomogao izvodjenje napada na dve ruske baze, ali nije imenovao nijednu zemlju, već je samo rekao da nije reč o Turskoj.

Dodao je da je ranije danas s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o napadu i izrazio uverenje da tursko vodjstvo nema veze s tim.

„Bilo je provokatora, ali to nisu bili Turci. Znamo ko su i koliko su novca dali za tu provokaciju“, rekao je Putin.

Ministarstvo odbrane Rusije predstavilo je danas dve bespilotne letelice zaplenjene tokom subotnjeg napada i saopštilo da znanje potrebno za taj napad ukazuje da je izveden uz pomoć iz inostranstva. Ministarstvo je navelo da su dronovi primitivnog izgleda, ali da njihova tehnologija omogućava precizne udare.

Načelnik sektora za bespilotne letelice ruskog Ministarstva odbrane Aleksandar Novikov rekao je da se dronovi korišćeni u subotnjem napadu razlikuju od jednostavnih letelica koje su ranije koristili pobunjenici u Siriji.

Novikov je naveo da je napad u subotu zahtevao sistem za satelitsko navodjenje nedostupan na internetu, kao i učešće stručnjaka, „specijalno obučenih u zemljama koje proizvode i koriste dronove“.

Kao ni Putin, ni Novikov nije okrivio neku pojedinačnu zemlju, ali je njegovo ministarstvo ranije ukazalo na „čudnu slučajnost“, navodeći da je američki špijunski avion u vreme subotnjeg napada leteo blizu ruskih baza na Mediteranu.

Pentagon je oštro odbacio bilo kakvu umešanost.

Napad na ruske baze povećao je tenzije izmedju Rusije i Turske koja ima znatan uticaj na neke pobunjeničke grupe u sirijskoj provinciji Idlib koja je postala glavna tačka sukoba različitih pobunjeničkih frakcija pošto su snage sirijske vlade zauzele veliki deo teritorije zahvaljujući podršci Rusije.

Moskva koja snažno podržava sirijskog predsednika Bašara Asada i Ankara koja pomaže njegovim protivnicima, postigle su dogovor prošle godine o uspostavljanju zona deeskalacije u Siriji. Taj sporazum je doprineo smanjenju borbi i boljim odnosima Rusije i Turske. Deo tog dogovora je i Iran, koji takodje podržava Asada.

Posle napada dronovima u subotu, rusko Ministarstvo odbrane je poslalo pisma vojnim liderima Turske, tražeći od njih da pošalju vojne posmatrače kako bi sprečili nove napade na ruske snage iz Idliba.

Napad dronovima na ruske baze usledio je nekoliko nedelja pošto je Putin proglasio pobedu u Siriji i naredio delimično povlačenje ruskih snaga iz te ratom razorene zemlje.

Na rusku bazu Hmejmim, par dana pre subotnjeg napada, izveden je i raketni napad. Ti napadi su podstakli sumnje u održivost skorašnjih pobeda Asadovih snaga i u sposobnost Moskve da sačuva svoje dobitke u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar