U trendu

Putin: Tenzije sa Turskom ne mogu se prevazići (Video)

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da je Turska delovala suprotno sopstvenim interesima kada je srušila ruski ratni avion.

Na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi, Putin je rekao da ne vidi način da se prevaziđu diplomatske tenzije izmedju dve zemlje pod sadašnjim turskim vodjstvom.

Rekao je da je Rusija bila spremna da izađe u susret turskim interesima i da je bio zaprepašćen što Ankara nije pokušala da objasni svoje akcije i što se umesto toga odmah okrenula NATO-u za pomoć.

Rekao je da je raspoređivanje ruskih protivvazdušnih raketa u Siriji okončalo kršenje sirijskog vazdušnog prostora od strane turskih vojnih aviona.

Ruski avion „Su-24“ bio je u misiji bombardovanja blizu tursko-sirijske granice kada je oboren 24. novembra. Turska je tvrdila da je taj avion narušio njen vazdušni prostor, što je Moskva negirala.

Neće spoljna sila da odlučuje ko će vladati Sirijom

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da nikad neće pristati da neka spoljna sila odlučuje o tome ko će vladati Sirijom, ali i da nije siguran da li bi Rusija trebalo da ima stalnu bazu u toj zemlji.

Na godišnjoj pres konferenciji pred skoro 1.400 novinara, Putin je rekao da sirijski narod sam mora da odluči ko će da vlada zemljom.

„Rusija nije započela rat u Siriji, ona sprovodi određene operacije koje ne opterećuju značajno budžet“, kazao je Putin, prenela je agencija Tas s.

Političko rešenje je jedini način rešavanja sirijske krize, istakao je Putin.

Moskva podržava američki nacrt rezolucije o Siriji koji će biti predstavljen u Savetu bezbednosti UN, prenele su agencije.

Putin smatra da mora da se načini novi nacrt sirijskog ustava, kao i da se pripreme novi izbori na kojima će Sirijci samo odlučiti ko će ih voditi.

On je rekao i da ruske snage u Siriji pružaju podršku iz vazduha pojedinim opružanim opozicionim grupama koje se bore protiv Islamske države.

Putin je naveo da nije siguran da li bi Rusija trebalo da ima stalnu bazu u Siriji.

„Neki ovde kažu – da, treba nama tamo baza. Nisam u to baš siguran“, rekao je Putin.

On je napomenuo i da ruske akcije mogu biti sprovođene i sa velike udaljenosti sa raketama dugog dometa.

„Ako želimo do nekog da dopremo, to ćemo i uraditi“, poručio je Putin.

Rusija spremna da obnovi odnose sa Gruzijom

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija spremna da obnovi odnose sa bivšom sovjetskom republikom Gruzijom, koji su zahladneli posle petodnevnog rata u avgustu 2008. godine.

Rusija je, takođe, spremna da liberalizuje vizni režim za državljane Gruzije, rekao je on, odgovarajući na pitanja novinara na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Putin je ocenio da je imenovanje Mihaila Sakašvilija, koji je bio na čelu Gruzije tokom rata, na dužnost regionalnog guvernera u Ukrajini „pljuvanje u lice ukrajinskom narodu“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je, uoči konferencije, da će novinari „teško iznenaditi predsednika“ nekim svojim pitanjem.

S obzirom na prijavljen broj novinara, Putin bi ove godine mogao da obori rekord iz 2008. godine u broju odgovora na postavljena pitanja, a tada je odgovorio na 106 pitanja, dok je konferencija trajala četiri sata i 40 minuta, podsetila je „Raša tudej“.

Kada je danas počela konferencija za medije, ruski predsednik je skinuo sat sa ruke i odložio ga pored sebe.

Želimo rešenje krize, ali ne po cenu naroda na istoku

Moskva želi rešenje krize u Ukrajini, ali ne po cenu naroda na istoku te zemlje, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin, istakavši da Rusija želi ispunjenje sporazuma iz Minska te da je spremna da ljude u jugoistočnoj Ukrajini ubedi da je potreban kompromis za političko rešenje sukoba.

On je, odgovarajući na pitanja novinara na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare, rekao i da Rusija ima osoblje na istoku Ukrajine koje sprovodi određene vojne zadatke, ali je porekao da Moskva tamo ima raspoređene redovne trupe, preneo je Rojters.

„Nikada nismo rekli da tamo nema ljudi koji obavljaju određene zadatke uključujući vojnu sferu. Ali to ne znači da su tamo ruske (redovne) trupe, postoji razlika“, istakao je ruski predsednik.

Putin je naveo da Kijev ne ispunjava u potpunosti sve aspekte sporazuma iz Minska u vezi sa specijalnim statusom za istočni region.

Takođe je izrazio očekivanje da će se trgovinski odnosi sa Ukrajinom pogoršati i dodao da Moskva Kijevu neće dati nikakve trgovinske povlastice od 1. januara 2016, ali je napomenuo da Rusija ne planira da uvodi bilo kakve sankcije Ukrajini.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je, uoči konferencije, da će novinari „teško iznenaditi predsednika“ nekim svojim pitanjem.

Rusija pošteno dobila SP, Blateru Nobelova nagrada

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je 100 odsto siguran da je njegova zemlja na pošten način dobila organizaciju Svetskog fudbalskog prvenstva 2018. godine i poručio da bi odlazeći predsednik FIFA Sep Blater trebalo da dobije Nobelovu nagradu.

„Nemamo dilemu, mi smo 100 posto sigurni da smo na pošten način dobili organizaciju Mundijala 2018. Što se tiče Blatera, on je poštovan čovek, njegov humanitarni doprinos je ogroman i zaslužuje Nobelovu nagradu“, izjavio je Putin na tradicionalnoj konferenciji za medije u Moskvi.

On se osvrnuo i na problem dopinga u sportu, nakon suspenzije Atletskom savezu Rusije zbog nedozvoljenih radnji.

„Odgovornost za doping treba da bude individualna, a sportski zvaničnici u svim međunarodnim organizacijama treba otvoreno da se bore protiv dopinga“, poručio je predsednik Rusije.

Rusija za bolje odnose sa SAD, ma ko bio predsednik

Rusija je spremna i želi da radi na poboljšanju odnosa sa SAD, bez obzira na to ko će biti sledeći američki predsednik, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

„Spremni smo da sarađujemo sa svakim predsednikom za kog bude glasao američki narod“, rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare, kojoj pristustvuje skoro 1.400 novinara.

„Oni (Amerikanci) su ti koji sve vreme pokušavaju nas da navedu za koga ćemo da glasamo“, istakao je Putin.

Putin je naveo da su njegovi razgovori početkom nedelje sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem pokazali da je Vašington spreman da „načini pomak ka rešavanju pitanja koji mogu biti rešeni samo kroz zajedničke napore“.

(Beta/Tanjug)

Priključite se diskusiji o konferenciji za novinare Vladimira Putina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.