U trendu

Putin: Teroriste u Siriji finansira 40 zemalja

Teroriste u Siriji finansira oko 40 zemalja, među kojima su i neke od članica G20, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Kako smo ustanovili, finansiranje dolazi iz 40 zemalja, među kojima su i neke zemlje članice G20”, rekao je Putin novinarima, dodajući da je ovo pitanje bila tema razgovora samita grupe 20 najrazvijenih ekonomija sveta u Antaliji u Turskoj.

Putin je rekao da je razgovarano o neophodnosti implementacije rezolucije Saveta bezbednosti UN, usvojene na inicijativu Rusije, o sprečavanju finansiranja terorizma i ilegalne trgovine umetnina koje su teroristi opljačkali na zaposednutim teritorijama, prenela je agencija Tas s.

„Predočio sam primere, bazirane na osnovu naših podataka o tome kako individue finansiraju različite jedinice Islamske države”, kazao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da je neophodno što hitnije obuzdati ilegalnu trgovinu nafte Islamske države.

„Pokazao sam našim kolegama fotografije koje jasno pokazuju nivo ilegalne trgovine nafte i naftnih derivata”, dodao je Putin.

Putin je rekao da sada nije pravo vreme za iznošenje procena koja zemlja je više, a koja manje efikasna u borbi protiv Islamske države, naglasivši da je sada neophodan ujedinjeni međunarodni napor protiv terorističke grupe, prenela je Raša tudej.

„Pojedine naoružane opozicione grupe smatraju da je moguće započeti aktivne operacije protiv Islamske države uz podršku Rusije. Spremni smo da pružimo takvu podršku iz vazduha”, naveo je Putin.

On je kazao da je neophodna podrška SAD, evropskih naroda, Saudijske Arabije, Turske i Irana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar