U trendu

Putin i Tramp se čuli telefonom, evo o čemu su pričali

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik SAD Donald Tramp dogovorili su se tokom današnjeg telefonskog razgovora da pokušaju da se sastanu u julu i rade zajedno na jačanju krhkog primirja u Siriji, saopštio je Kremlj, prenosi Rojters.

Agencija podseća da je ovo bio prvi telefonski razgovor Putina i Trampa nakon zatezanja rusko-američkih odnosa izazvanog raketnim udarima SAD u Siriji.

Navodi se da je Kremlj za razgovor Putina i Trampa naveo da je bio „u poslovnom tonu i konstrktivan“ i da je saopštio da su dvojica lidera stavila naglasak na koordinaciju njihovih akcija u borni protiv međunarodnog terorizma.

Navodi se da su obojica govorila u korist organizovanja sastanka licem u lice negde u vreme samita G20 u Hamburgu u julu.

U vezi sa Južnom Korejom Kremlj je naveo da je Putin pozvao na uzdržanost i da su se dvojica lidera složila da treba da rade zajedno kako bi i tu došlo do diplomatskog napretka.

Bela kuća je saopštila da su predsednici Rusije i SAD razgovarali o zajedničkom radu na okončanju nasilja u Siriji.

„Razgovor je bio veoma dobar i uključio je diskusiju o bezbednim zonama ili zonama deeskalacije u kojima bi se postigao trajni mir iz humanitarnih i mnogih drugih razloga“, stoji u saopštenju Bele kuće.

Rojters navodi da je Trampova odluka da lansira 59 krstarećih raketa na sirijski vojni aerdrom 4. aprila u znak odmazde zbog napada hemijskim oružjem naljutila Ruse i vodila žestokoj razmeni reči između dve vlade.

Bela kuća je navela da će Vašington poslati predstavnika na pregovore o prekidu vatre u Siriji koji se sutra i u četvrtak održavaju u Astani u Kazahstanu.

„Oni su takođe razgovarali naširoko o zajedničkom radu na iskorenjivanju terorizma širom Bliskog istoka. Na kraju razgovarali su i o toem kako na najbolji način rešiti veoma opasnu situaciju u Svernoj Koreji“, navela je Bela kuća.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar