Putin u poseti Svetoj Gori

Predsednik Rusije Vladimir Putin došao je danas, drugog dana posete Grčkoj, na Svetu Goru, gde je u administrativnom centru te pravoslavne monaške zajednice Kareji prisustvovao svečanoj liturgiji u njegovu čast.

Putina je u Kareji dočekalo oko 20 igumana manastira i 20 predstavnika monaha, kao i predstavnik vaseljenskog patrijarha pod čijom je Sveta Gora jurisdikcijom.

U kratkom obraćanju Putin je zahvalio Carigradskoj patrijaršiji i grčkoj Crkvi na njihovoj ulozi u jačanju odnosa Grčke i Rusije.

„Ovde na Svetoj Gori, uradjen je veliki i važan posao na moralnim vrednostima“, rekao je Putin, kome je ovo druga poseta Svetoj Gori.

Ruski predsednik je posle liturgije razgovarao s predsednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom.

Putin će posetiti i ruski manastir Svetog Pantelejmona, gde živi oko 70 ruskih, ukrajinskih i drugih pravoslavnih monaha. U manastiru će prisustvovati proslavi 1.000 godina prisustva ruskih monaha na Svetoj Gori.

Na Svetu Goru u petak je doputovao i poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril.

Tokom posete Putina, na Svetoj Gori su uvedene jake mere bezbednosti, a pored velike pratnje ruskog predsednika, bili su prisutni i brojni grčki policajci, pripadnici obalske straže, ronioci i snajperisti. Posete hodočasnika ruskom manastiru otkazene su pre dve sedmice.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike