U trendu

Putin u Turkmenistanu: Očuvati ekosistem Kaspijskog mora

AŠHABAD – Ruski predsednik Vladimir Putin je, na Kaspijskom samitu u glavnom gradu Turkmenistana Ašhabadu, predložio učesnicima da razmisle o tome da se u bliskoj budućnosti organizuje konferencija zemalja potpisnica Teheranske konvencije iz 2003., koja će biti posvećena očuvanju ekosistema Kaspijskog mora.

„Smatram da je u cilju efikasnijeg spasavanja krhkog morskog ekosistema neophodno završiti proces formiranja odgovarajućeg pravnog okvira, čija je osnova okvirna konvencija za zaštitu morske sredine Kaspijskog mora – takozvana Teheranska konvencija iz 2003“, naveo je Putin, prenose RIA Novosti.

Okvirna konvencija za zaštitu morskog okruženja Kaspijskog mora, takozvana Teheranska konvencija, regionalna je konvencija koju su potpisali zvanični predstavnici Azerbejdžana, Irana, Kazahstana, Ruske Federacije i Turkmenistana u Teheranu 4. novembra 2003. godine, a stupila je na snagu 12. avgusta 2006.

Cilj ove konvencije je „zaštita od svih izvora zagađenja, uključujući očuvanje, revitalizaciju i racionalno korišćenje bioloških resursa Kaspijskog mora “.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar