U trendu

Putin: Uništićemo svakog ko preti ruskoj vojsci u Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da neki pokušavaju da organizuju provokaciju protiv ruske vojske u Siriji i upozorio da će svaka sila koja preti ruskoj vojsci u Siriji biti uništena.

„Naređujem da se oštro odgovori”, rekao je Putin na godišnjem proširenom kolegijumu ruskog Ministarstva odbrane, javlja Sputnik, a prenosi Tanjug.

Putin je pohvalio akcije ruskih oružanih snaga rekavši da su nanele znatnu štetu teroristima u Siriji i zahvalio se vojnicima na hrabrosti i profesionalnosti, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, akcije ruske avijacije pomažu udruživanju napora sirijske vlade i Slobodne sirijske armije.

Jedinice Sirijske slobodne armije, koji broje oko 5.000 osoba, zajedno sa vladinim snagama vode ofanzivu protiv terorista, rekao je Putin.

„Podržavamo ih iz vazduha, isto kao i sirijske vladine snage, snabdevamo ih oružjem, municijom i materijalom”, rekao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da su iznenadne provere u Oružanim snagama Rusije potvrdile visoku borbenu spremnost, a da ubuduće posebnu pažnju treba posvetiti jačanju efikasnosti strateških nuklearnih snaga.

„Treba nastaviti i sa modernizacijom armije i flote”, poručio je Putin.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ocenio je da se situacija u svetu zaoštrava.

„Kontingent NATO aviona je u poslednje vreme povećan osam puta, a broj vojnika je povećan 13 puta”, rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, oko 200 američkih nuklearnih avionskih bombi razmešteno je u Belgiji, Italiji, Holandiji i Nemačkoj.

Strateške nuklearne snage Rusije u ovom trenutku sigurno rešavaju zadatke nuklearnog ograničavanja, naveo je ruski ministar odbrane.

Šojgu je rekao da u Siriji ima oko 60.000 terorista upozorivši da postoji pretnja da se oni prošire i u centralnu Aziju.

Islamska država kontroliše 70 odsto sirijske teritorije, naveo je Šojgu i dodao da je ruska avijacija u Siriji ukupno izvela oko 4.000 borbenih naleta na 8.000 pozicija terorista, a da je iskustvo u toj zemlji pokazalo da su dronovi nezamenljivi u izvođenju borbenih akcija.

Rusija trenutno raspolaže sa 1.720 ovakvih letelica.

Vojno-kosmičke snage Rusije dobile su više od 200 novih i modernizovanih modela avionske tehnike i flote, dodao je Šojgu.

„Više od 95 odsto lansirnih nuklearnih sistema nalazi se u stalnoj borbenoj gotovosti”, naveo je ruski ministar odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.