U trendu

Putin upozorava Zapad: Oprezno sa Severnom Korejom

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas druge zemlje da budu oprezne u odnosima sa Severnom Korejom i izbegavaju akcije, koje bi mogle da dovedu do dodatnog pojačanja napetosti s tom zemljom.

Putin je, obraćajući se na ekonomskom forumu u Vladivostoku, kojem prisustvuju južnokorejska predsednica Park Guen Hje i japanski premijer Šinzo Abe, rekao da se Moskva zalaže da se Pjongjang vrati za međunarodni pregovarački sto povodom nuklearnog programa te zemlje.

Ruski predsednik je, takođe, apelovao na Severnu Koreju da se pridržava sporazuma, koje su podržale Ujedinjene nacije, prenosi Rojters.

„Smatram da su bilo kakve akcije, koje bi izazvale dalju eskalaciju napetorsti kontra-produktivne“, rekao je Putin.

Park je ranije pozvala Rusiju i druge velike „svetske igrače“ da povećaju pritisak na Severnu Koreju kako bi ona odustala od svog nuklearnog programa ocenivši da bi to moglo otvoriti put za saradnju sa Pjongjangom.

Savet bezbednosti UN nedavno je strogo osudio četiri probe balističkih raketa koje je Severna Koreja izvela u julu i avgustu, nazvavši ih „teškim kršenjima“ zabrane svih aktivnosti vezano za balističke rakete koju je ta organizacija usvojila, a zvanični Pjongjang je jutros izrazio ljutnju zbog diskusije u SB UN.

U saopštenju, koje je usvojilo svih 15 članica Saveta bezbednosti, ističe se da testiranja balističkih raketa koje izvodi Severna Koreja doprinose razvoju korišćenja nuklearnog oružja i povećavaju tenzije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar