U trendu

Putin uputio u Dumu predlog o Nacionalnoj gardi

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je danas u parlament predlog zakona o osnivanju Nacionalne garde koja će biti zadužena za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, ali i za održavanje reda.

Osnivanje Nacionalne garde Putin je najavio juče na sastanku s ministrima unutrašnjih poslova, federalnom službom za kontrolu narkotika, komandantom snaga ministarstva unutrašnjih poslova i zamenikom šefa federalne službe za migracije, preneo je Tass.

„Stvaramo Nacionalnu gardu koja će biti uključena u borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala“, rekao je Putin i dodao da će Nacionalna garda saradjivati sa specijalnim policijskim jedinicama.

Prema Putinovom ukazu Nacionalna garda će imati zadatak da zajedno s telim ministarstva unutrašnjih poslova održava javni red i bezbednost i učestvuje u borbi protiv medjunarodnog terorizma i ekstremizma.

Nacionalna garda bi trebalo da bude uključena u teritorijalnu odbranu Rusije, zaštitu državnih postrojenja i specijalnog tereta, kao i da sprovodi nadzor nad poštovanjem zakona u oblasti trgovine oružjem i privatne bezbednosti.

Portparol ruskog predsdnika rekao je juče da će Nacionalna garda učestvovati u suzbijanju naovlašćenih masovnih dešavanja.

Prema predlogu zakona, pripadnici Nacionalne garde će moći da zatvore oblasti u slučaju masovnih nereda, ali će im biti zabranjeno da pucaju na skupine ljudi ako pojedinci mogu biti povredjeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.