U trendu

Putin voljan da bude domaćin pregovora Abasa i Netanjahua

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi izjavio je da mu je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je spreman da bude domaćin direktnih pregovora izmedju izraelskog i palestinskog lidera, prenose danas izraleski mediji.

Al-Sisi je u sinoćnjem interjvuu za više egipatskih listova rekao da je Izrael sve više ubedjen da je mir potreban i da su svi zainteresovani pozvani da učestvuju u političkom procesu koji je ključ stabilnosti u regionu.

On je dodao da je izuzetno važno da se prevazidju unutrašnje podele u sekularnom Fatahu palestinskog lidera Mahmuda Abasa, kao i da se završi sporazum o pomirenju izmedju rivalskog Hamasa i Palestinske uprave kako bi stvarni napori bili usmereni na stvaranje palestinske države.

„Mi podržavamo svaki pozitivan napor svake zemlje i od onih koji su u stanju da utiču (na mirovni proces), bez obzira da li su to SAD, EU ili Rusija. Ruski predsednik me je obavestio da je pozvao i (izraelskog premijera Benjamina) Netanjahua i Abasa da se sretnu u Moskvi zarad direktnih pregovora“, rekao je Sisi, odgovarajući na pitanje o ulozi Rusije u mirovnom procesu.

On je dodao da podržava napore Rusije i da su svi pozvani da na tome rade budući da zahteva veliki napor i podsetio da je nekoliko inicijativa formulisano.

„Postoji svetlo na kraju tunela za Palestince koji će imati državu pored Izraela“, rekao je egipatski predsednik, i naglasivši da pozicija Egipta u odnosu na mirovni proces ostaje ista i da ta zemlja podržava svaki napor da se reši to kompleksno pitanje.

Nastavak sukoba je vrlo negativan za region, ocenio je egipatski lider.

„Sporazum će uticati na budućnost naših zemalja. Egipat je podržavao i dalje podržava napore koje su SAD uložile u poslednje dve godine“, rekao je on.

Direktni izraelsko palestinski mirovni pregovori, vodjeni pod sponzorstvom SAD, doživeli su krah u aprilu 2014. Ove godine je Francuska pokrenula inicijativu da se održi medjunarodna mirovna konferencija na kojoj bi se ti pregovori obnovili.

Izrael je tu incijativu odbacio, zalažući se za direktne pregovore, dok su je Palestinci podržali budući da direktni pregovori vodjeni s prekidima dve decenije nisu urodili plodom.

„Egipat podržava arapsku mirovnu inicijativu i takodje parisku mirovnu inicijativu. Naši odnosi s Izraelom i Palestincima nam omogućavaju da igramo centralnu ulogu u postizanju mirnog rešenja izmedju dve strane“, rekao je Sisi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.