U trendu

Putin: Zapad tajno naoružava Kijev, SAD čine sve da obezbede globalnu hegemoniju

MOSKVA/KIJEV – ZAPAD TAJNO NAORUŽAVA Ukrajinu, ali ruske trupe pokušavaju da unište zapadno oružje u toku isporuke, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Naša vojska uspeva da uradi nešto, ali ne sve. Prevoze oružje tajno, noću“, rekao je predsednik Putin u intervjuu na TV kanalu Rusija-24 i istakao da niko ne bi trebalo da misli da je neko nemaran i ravnodušan na zapadne isporuka opružja Kijevu, prenosi TAS S.

Prema njegovim rečima, ideja o stvaranju globalnog NATO, uz učešće azijsko-pacifičkih zemalja, liči na vojnu alijansu sila Osovine iz vremena Drugog svetskog rata.

Putin je predočio da novi strateški koncept Severnoatlantske alijanse eksplicitno nalaže planiranje i razvoj odnosa sa azijsko-pacifičkim zemljama s ciljem stvaranja globalnog NATO.

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE su već prešle sve granice pristojnosti u svojim naporima da obezbede globalnu hegemoniju, ukazao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Od Sjedinjenih Država možete očekivati bilo šta. U želji da obezbede svoju hegemoniju SAD su već prešle sve granice pristojnosti: diplomatske, etičke i bilo koje druge“, rekao je Lavrov u intervjuu na TV kanalu Rusija-24.

OLEKSIJ DANILOV, savetnik za bezbednost ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, upozorio je danas da bi ruski planovi da postavi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji destabilizovali tu zemlju.

„Kremlj je uzeo Belorusiju kao nuklearnog taoca“, napisao je Danilov na Tviteru, preneo je Rojters.

Moskva i Minsk su se dogovorili da postave taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije, izjavio je u subotu predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu televiziji Rusija 24 i precizirao da će izgradnja skladišnog objekta biti završena 1. jula, prenela je agencija RIA Novosti.

SIRENE ZA VAZDUŠNU OPASNOST oglasile su se jutros u tri regiona u istočnoj i centralnoj Ukrajini.

Sirene za vazdušne napade aktivirane su u 9.01 istovremeno u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti, kao i na teritorijama pod kontrolom zvaničnog Kijeva u Zaporoškoj oblasti, potvrđeno je za TAS S iz zvaničnog izvora u ruskim oružanim snagama.

Uzbuna za vazdušni napad prekinuta je jutros u 9.31.

ARMIJSKA GRUPA Zapad ruskih oružanih snaga, uništila je pet ukrajinskih diverzantsko-izviđačkih grupa u rejonu Kupjanska, u Harkovskoj oblasti u Ukrajini, izjavio je danas portparol grupe Zapad, pukovnik Sergej Zibinski.

„Tokom dana u rejonu Kupjanska grupa trupa Zapad otkrila je i uništila pet neprijateljskih diverzantsko-izviđačkih grupa iz 14. i 92. zasebne mehanizovane brigade“, rekao je Zibinski za TAS S.

Prema njegovim rečima, artiljerijska grupa Zapad tokom borbe je uništila dva samohodna artiljerijska sistema Krab poljske proizvodnje u rejonu naselja Petropavlovka i Revučeje, kao i haubicu D-20 u rejonu Prilipko, a zarobila je posadu neprijateljskog minobacača u rejonu naselja Olšana.

BORCI VAGNERA potpuno su preuzeli kontrolu nad fabrikom Kombinata za preradu metala (AZOM) u Bahmutu.

Kako javlja agencija RIA Novosti, Vagner kontroliše celu fabriku AZOM, a prema rečima boraca, u pogonima postoji nekoliko skloništa za bombe u kojima se bezbedno može sačekati prestanak artiljerijskog granatiranja i vazdušnih udara.

Prema svedočenju boraca Vagnera njihovo pojavljivanje na ovoj lokaciji je bilo potpuno neočekivano za ukrajinske trupe.

UKRAJINSKE SNAGE ispalile su protekle noći 46 topovskih granata na civilnu infrastrukturu šest naselja na levoj obali reke Dnjepar, u Hersonskoj oblasti, saopštile su regionalne službe za hitne situacije.

Kijevski režim je tokom noći nastavio granatiranje civilne infrastrukture u naseljima Nova Kahovka, Kahovka, Pokrovka, Aljoški, Gornostajevka i Kajri, prenosi TAŠ ne navodeći podatke o ljudskim žrtvama.

U subotu su ukrajinske trupe granatirale sedam naselja na levoj obali reke Dnjepar sa ukupno 59 granata, od kojih je 19 palo na grad Aljoški.

GUVERNER DNJEPROPETROVSKE oblasti Serhij Lisak objavio je na svom Telegramu kanalu da su ruske trupe tokom noći izvršile artiljerijske udare i napade dronovima na dve zajednice u regionu i pogodile naselja Marhanec i Velikomihajlivska.

Prema njegovim rečima, pripadnici službe prve pomoći proveravali su mesta napada, ali nije bilo prijavljenih žrtava, a nije precizirao kolika je materijalna šteta, prenosi Kijev Indipendent.

UKRAJINSKA SLUŽBA za hitne kompjuterske slučajeve (CERT-UA), organ Državne službe za posebne komunikacije, registrovala je više od 300 sajber napada u prva dva meseca ove godine.

„Ovo je skoro polovina broja registrovanog u istom periodu prošle godine, kada se Rusija pripremala za invaziju punog obima i kada je hakerska aktivnost bila nenormalno visoka“, navodi se u saopštenju, prenosi Kijev Indipendent.

Od početka ove godine, CERT-UA beleži porast broja napada usmerenih na špijunažu podataka sa fokusom na održavanje trajnog pristupa podacima CERT-UA.

Organizacija je navela da malver koji koriste ruski hakeri uglavnom uključuje programe za prikupljanje podataka i daljinski pristup uređajima korisnika.

„Ovo može biti jedna od naznaka da se Rusija sprema za dugotrajan rat“, smatraju ukrajinski IT stručnjaci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.