U trendu

„Putinomanija“ zahvatila i Irak

Irački slikar Mohamad Karim Nihaja jedan je od onih koji su jedva čekali da se „Rusija priključi borbi protiv Islamske države“.

Dok završava portret ruskog predsednika Vladimira Putina u svom ateljeu u centru Bagdada, umetnik kaže da „Rusi postižu rezultate, dok Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici bombarduju već godinu dana, a ništa ne postižu“.

Kao mnogi Iračani, i on prati s velikim interesovanjem razvoj događaja u susednoj Siriji gde Islamska država drži pod kontrolom velike delove teritorije.

„Mi ne želimo međunarodnu koaliciju, već samo Rusiju. I zaklaćemo ovcu“, ako se bude angažovala u Iraku, prokomentarisao je jedan mladić.

Za Iračane koji dele njegovo mišljenje, Moskva, koja je poslednjih godina snažno podržavala Damask i Teheran, predstavlja prirodnijeg saveznika od SAD, koje su tokom osam godina držale Irak pod okupacijom.

Fotografije odlučnog Putina – golog do pasa i hladnog pogleda, jako su popularne u Iraku. Na društvenim mrežama, mnogi su ruskog lidera već proglasili počasnim građaninom Iraka. Drugi, pak, prepričavaju vic po kojem se iz njegovog prezimena vidi da Putin ima iračke korene.

Prema ovoj duhovitoj priči, Putinov otac je na pijaci na šiitskom jugu Iraka prodavao smokve („tin“ na arapskom), te je zato nazvan „Abu Tin“. Nakon Drugog svetskog rata, otišao je u Sovjetski Savez gde se oženio „ruskom plavušom“ i dobio sina kome je dao ime Abdelamir, a koje je Rusima bilo tako teško da ga izgovoraju da su dečaka preimenovali u Vladimir.

Na Fejsbuku, pojedini korisnici ruskog predsednika nazivaju Putina „šiitom“ i umesto svoje profilne slike stavljaju Putinov portret.

„Trebalo bi Putinu dati iračko i sirijsko državljanstvo jer nas više voli od naših političara“, predlaže Mohamad a-Bahaldi, student u Nadžafu.

„Muslimani nas bombarduju, a Putin, koji je pravoslavni hrišćanin, nas brani“, kaže jedan prodavac, dok jedan taksista zahvaljuje „Putinu jer ga je ubedio da ostane u Iraku“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike