Putinov hod simptom KGB-a, a ne bolesti

Neobičan hod Vladimira Putina pri kojem desnu ruku drži skoro nepokretnu posledica je intenzivne obuke ruske službe KGB, a ne simptom Parkinsonove bolesti, navodi se u studiji koju je danas objavio “Britiš medikal džurnal” (British Medical Journal).

Tim neurologa iz Portugala, Italije i Holandije ove godine se bavio načinom na koji hodaju predsednik i premijer Rusije Vladimir Putin i Dmitri Medvedev, kao i još trojica ruskih visokih zvaničnika.

“Prva stvar koja vam padne na pamet je Parkinsonova bolest” zbog asimetričnih pokreta ruku, navode ovi stručnjaci za neurološke poremećaje kretanja.

Kako se navodi u studiji, naučnici imaju sasvim drugačiju pretpostavku. Stav i kretanje ruskih zvaničnika naučeno je u KGB-u ili tokom intenzivne vojne obuke.

Ruski predsednik se kreće kao neko ko je obučen da u svakom trenutku može brzo da potegne pištolj, zbog čega mu je desna ruka mirnija od leve.

Autori studije su svoju tezu potkrepili i uvidom u “priručnik za obuku bivših pripadnika KGB-a”, odbacivši sumnju da predsednik Rusije pati od degenerativne bolesti.

“Slične primere smo pronašli i u kaubojskim filmovima”, navodi se u tekstu.

Pored Parkinsonove bolesti, za neobični hod Vladimira Putina neki su mislili i da je posledica moždanog udara ili preležane dečije paralize.

Naučnici su analizirali brojne snimke ruskih zvaničnika na sajtu Jutjub (YouTube).

Medjutim, iako je asimetrično kretanje ruku jedan od ranih pokazatelja bolesti, lekari nisu mogli da uoče druge simptome, poput tremora i loše koordinacije.

Drugi snimci, takodje sa interneta, potvrdjuju suprotno i dokaz su izuzetne spretnosti Vladimira Putina koji ima i crni pojas u džudou.

Britanski medicinski časopis tradicionalno povodom Božića objavljuje naučne studije o neobičnim temama.

(Beta)

Ostavite komentar