U trendu

Putujete u Nemačku? Sud doneo važnu odluku za vozače

Savezni sud odlučio je o novom pravilu o pravu pravila prednosti prolaska u Nemačkoj. Odlučeno je da tamo gde se dve saobraćajne trake spajaju u jednu, vozači ne bi trebalo da insistiraju na prednosti prolaska.

“Ne postoji redovan prioritet za jednu od dve prethodne trake”, presudio je Savezni sud (BGH) o nesreći koja se dogodila u Hamburgu 2018. godine. Konkretno, vozilo s desne strane nema prvenstvo prolaska- umesto toga važi “načelo međusobnog uvažavanja” – navodi se u odluci iz marta koja je objavljena u ponedeljak u Karlsruheu. (Ref. VI ZR 47/21)

Na putu su u trenutku nesreće vozili automobil i kamion, uzevši da je automobil bio u desnoj saobraćajnoj traci, kamion u levoj. Kako je put nakon semafora postao jednotračna, a mesto na kolovozu označeno je znakom za “obostrano suženje kolovoza” vozač kamiona skrenuo je udesno jer nije video auto. Žena za volanom pretpostavila je da ima prednost. U saobraćajnoj nesreći oštećena su oba vozila, a slučaj je završio na sudu jer vlasnica automobila nije želela da podeli štetu, piše Fenix-magazin.

Prema presudi suda, nije kriv samo vozač kamiona: za razliku od “s jedne strane sužene trake”, jer jedna traka tu ne završava, “već se obe trake pretvaraju u jednu traku”. To vodi “povećanoj dužnosti brige i obzirnosti prema učesnicima u saobraćaju koji se približavaju uskom grlu u obe trake”, odlučeno je na sudu.

Vozači su stoga trebalo da se dogovore ko prvi sme da vozi. “Ako dogovor ne uspe, dužni su da u slučaju sumnje ustupe mesto drugome.” Dakle, ko vozi desno, a ko levo, uopšte nije važno.”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar