Racija u Ankari: Turska granatirala kurdsko selo u Siriji

Turski tenkovi granatirali su tokom protekle noći selo koje pod kontrolom drže kurdske snage na severu Sirije, ranivši najmanje četiri borca koji se zajedno sa Kurdima bore protiv Islamske države (IS), navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Istovremeno, agencija Anadolija je javila da je turska policija jutros izvela raciju u predgrađu Ankare i privela najmanje 15 osoba osumnjičenih za veze sa IS, među kojima ima i stranih državljana, prenosi AP.

„Granate koje su ispalili turski tenkovi pale su na selo Zur Maghar, koje kontrolišu Jedinice za zaštitu kurdskog naroda (YPG)“, saopštila je Sirijska opservatorija sa sedištem u Londonu, ističući da je reč o najozbiljnijem napadu Turske na oblasti koje kontrolišu Kurdi tokom sukoba u Siriji.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman precizirao je da četiri ranjena borca nisu pripadnici YPG, već članovi pobunjeničkih snaga koje se bore zajedno sa Kurdima protiv IS, prenosi AFP.

Selo Zur Maghar se nalazi duž granice sa Turskom, istočno od grada Jarabukusa, u provinciji Alepo.

Proteklih dana je Turska počela da uzima na nišan IS u Siriji i da hapsi simpatizere te ekstremističe organizacije na svojoj teritoriji, ali je takođe napadala Kurdistansku radničku partiju (PKK), kurdsku grupu koja ima snažne veze sa YPG u Siriji, podseća francuska agencija.

Turska smatra PKK terororističkom organizacijom i proteklih dana je napadala položaje te grupe na severu Iraka u najjačim vazdušnim napadima od avgusta 2011.

„Granatiranje je izvedeno nakon što je Turska objavila rat IS i PKK. Sada je YPG na meti napada i IS i Turske“, kaže sirijski kurdski aktivista Mustafa Ebdi.

Pokazalo se da je YPG najefikasnija snaga u borbi protiv IS, ali na njen uspeh Turska gleda sa skepsom zbog njenih veza sa PKK.

Ankara od petka izvodi vazdšne napade na IS u Siriji i položaje kurskih pobunjenika na severu Iraka, a takođe je uhapsila stotine ljudi osumnjičenih za veze sa nasilnim ekstremistima.

U nedelju je pozvala saveznike NATO na sastanak na kojem bi se razgovaralo o pretnjama po bezbednost Ankare i o njenim vazdušnim napadima.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.