U trendu

Radev: Bugarska ne prihvata lekcije o demokratiji od Turske

Bugarski predsednik Rumen Radev poručio je danas da njegova zemlja neće prihvatiti lekcije o demokratiji od Turske, a tu poruku je uputio u trenutku rastućih tenzija između dve susedne zemlje uoči bugarskih opštih izbora koji se održavaju u nedelju.

„Bugarska ne deli drugima lekcije o demokratiji, ali ih ni ne prihvata, pogotovu ne od zemalja koje ne poštuju vladavinu prava“, rekao je Radev novinarima, prenosi Rojters.

Ranije danas, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je Bugarsku zbog, kako je naveo, „vršenja pritiska“ na Turke u dijaspori, koji u Bugarskoj čine najveću etničku manjinu, uoči glasanja.

Bugarski predsednik je, u izjavi novinarima, izrazio uverenje da će izbori u Bugarskoj proteći mirno.

„Bugarska je evropska zemlja koja sledi svoje zakone, a ne tuđe emocije“, istakao je Radev.

Bugarska je prošle nedelje optužila Tursku da se meša u bugarske izbore, nakon što su objavljeni navodi da se jedan turski ministar založio za partiju DOST, jednu od dve političke frakcije koja predstavlja više od 500.000 bugarskih Turaka.

Od tada su bugarske bezbednosne službe proterale dva turska državljanina i zabranile još trojici da uđu u zemlju, podseća britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.