U trendu

Radev: Bugarska treba da razgovara sa Rusijom o krizi

SOFIJA – Bugarska vlada u ostavci trebalo bi da razgovara o aktuelnoj diplomatskoj krizi sa Rusijom, poručio je danas predsednik zemlje Rumen Radev, prenosi TAS S.

„S obzirom na tenzije sa Rusijom, pozivam premijera da sazove sednicu vlade kako bi procenili posledice eskalacije krize u bilateralnim odnosima i doneli odluku na osnovu zakonskih procedura. Odluka treba da bude u skladu sa nacionalnom bezbednošću, zahtevima i dugoročnim interesima Bugarske i hiljada bugarskih državljana koji borave u Rusiji“, napisao je bugarski predsednik na Fejsbuku.

On je naglasio da je „neprihvatljivo donositi odluke vezane za bezbednost Bugarske bez uzimanja u obzir rizika od eskalacije i njenih ekonomskih posledica“.

Bugarska je 28. juna objavila proterivanje 70 službenika ruskog diplomatskog predstavništva, koji su proglašeni personama non grata u Sofiji.

Uključujući i članove njihovih porodica, oko 200 ljudi moraće da napusti zemlju do 3. jula, dok će rad ruske ambasade i konzulata u Bugarskoj biti praktično obustavljen, navodi TAS S.

Bugarska vlada zavnično je u ponedeljak podnela ostavku u parlamentu, gde kabinetu Kirila Petkova prethodno izglasano nepoverenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.