U trendu

Radikalna levica u Francuskoj najavila proteste zbog Zakona o radu

Lider francuske radikalne levice Žan-Lik Melanšon zakazao je za 12. i 23. septembar proteste u Parizu zbog najavljene reforme Zakona o radu, prenela je televizija BFMTV.

„Pozivam sve na proteste. To neće biti protesti Melanšona već svih nas“, rekao je lider radikalne levice i izrazio želju da na oba skupa dodju predstavnici sindikata, kao i gradjani svih uzrasta i društevnih slojeva.

Melanšon, koji je bio kandidat na predsedničkim izborima i poražen u prvom krugu glasanja, rekao je da ukoliko se na oba protesta odazove veliki broj ljudi, protesti će biti nastavleni.

Francuski premijer Eduar Filip nedavno je sindikatima predstavio reforme zakona o radu, koja je jedna od najznačajnjih mera predsedničkog mandata Emanuela Makrona.

Nacrt novog zakona, o čijem se tekstu malo zna u javnosti i o kojem vlada još raspravlja, sadržaće „ambiciozne, uravnotežene i pravedne mere“, rekao je Filip i dodao da novi zakon treba da „nadoknadi izgubljeno godine“ u borbi protiv nezaposlenosti.

Makron je na početku mandata najavio borbu protiv nezaposlenosti koja iznosi 9,6 odsto ublažavanjem zakona o radu.

Reforma zakona predvidja, izmedju ostalog, ograničenu nadoknadu zaposlenima u slučaju nepravednog otpuštanja ali i neka ograničenja preduzećima koja žele da otpuste radnike.

Francuska javnost je za sada skeptična o novom zakonu iako ne zna detalje. Sličan tekst koji je predstavljen za vreme prethodnog predsednika, socijaliste Fransoa Olanda, doveo je 2016. do šestomesečnih protesta i štrajkova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.