U trendu

Radunović: Protivljenje OB je frustracija Srbijom

PODGORICA – Pristupanje regionalnoj inicijativi “Otvoreni Balkan”, olakšalo bi Crnoj Gori da se približi članstvu u Evropskoj uniji (EU), izjavio je šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović.

Radunović je u intervjuu podgoričkim Vijestima istakao da su regionalne integracije odlična prilika da se crnogorska privreda i građani privikavaju na konkurenciju, jer ih, prema njegovim rečima, u budućnosti očekuje takmičenje s neuporedivo jačim ekonomijama i razvijenijim društvima.

”Otvoreni Balkan vidim kao dobar trening pred finalnu utakmicu u Briselu. Ako nismo spremni da sarađujemo sa, po svemu najbližim zemljama, kako da nekoga ubedimo u iskrene namere po pitanju obaveza iz članstva u EU”, upitao je Radunović.

Benefiti od Otvorenog Balkana za stanovništvo i ekonomiju su brojni, tako da ih je teško pobrojati, kaže Radunović.

„Glavni su, svakako, brži protok ljudi, robe i kapitala, što je ekonomski osnov za privredni rast, ali i niže cene. Troškovi, ali i vreme transporta će se smanjiti, kao što ni građani neće sate bespotrebno provoditi na granicama. Mladi će, bez dodatnih komplikacija, zaposlenje moći da potraže na mnogo širem prostoru i u privrednim granama koje i ne postoje u Crnoj Gori. S druge strane, muke crnogorskih turističko-ugostiteljskih poslodavaca, koji svakog leta kubure s kvalitetnom radnom snagom, biće momentalno rešene“, naveo je.

Radunović kaže da kritičari pristupanja Crne Gore Otvorenom Balkanu uglavnom pokušavaju da prikriju glavne razloge svog protivljenja pričom kako slabašna crnogorska ekonomija neće moći da izdrži konkurenciju komšija, ili kako se brinu da će biti slabija kontrola kvaliteta roba, diploma …

„Lično mislim da bi takve strahove trebalo da imaju naši eventualni partneri, jer evo celi svet vidi da smo leglo korupcije i organizovanog kriminala. Stvarni razlozi protivljenja su, najčešće, frustracije Srbijom i strah da će ona iz svega ovoga izvući korist. Umesto da misle o koristi koju će imati Crna Gora, oni ne mogu da istrpe što će i Srbija, ali i druge države, imati korist“, naveo je, između ostalog, Radunović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.