U trendu

Rahoj: Pokušaću da formiram stabilnu vladu

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da će, posle izbora na kojima je njegova Narodna partija odnela pobedu, ali bez apsoultne većine, pokušati da formira stabilnu vladu.

Rahoj je, obraćajući se pristalicama sa balkona sedišta stranke u centru Madrida, rekao da dani posle izbora neće biti laki i da će morati da se „sklope paktovi“.

„Pokušaću da formiram vladu, stabilnu vladu“, kazao je Rahoj.

Narodna partija Španije je „ponovo uspela da postane vodeća politička snaga u zemlji“, rekao je Rahoj.

„Imali smo četiri teške godine, ali sam radio ono što je, prema mom viđenju, bilo najbolje za interese Španije“, naveo je Rahoj, naglasivši važnost nastavka ekonomskih reformi.

„Ulazimo u težak period u kom su neophodni pregovori i postizanje sporazuma. Pokušaću to da uradim“, poručio je Rahoj.

Prema skoro potpunim rezultatima izbora, Narodna partija je osvojila 122 od ukupno 350 mesta u parlamentu, prenele su agencije.

Na drugom mestu su socijalisti sa 91 mestom, potom sledi Podemos (Možemo) sa 69 mandata i Siudadanos (Građani) sa 40 mesta.

Za apsolutnu većinu potrebno je 176 mesta u parlamentu.

Lider socijalista Pedro Sančes je rekao da vladajuća Narodna partija treba da bude prva koja će pokušati da formira vladu, s obzirom da je dobila najveći broj glasova.

„Španija je glasala za levicu. Španija želi promene, ali glasovi pokazuju da je Narodna partija vodeća politička snaga“, rekao je Sančes pristalicama, preneo je Rojters.

Lider Podemosa Pablo Iglesijas je rekao da je Španija ušla u novu političku eru posle jučerašnjih izbora, označivši kraj četiri decenije dugog dvopartijskog sistema.

„Danas je istorijski dan za Španiju…Započinjemo novu političku eru u našoj zemlji“, rekao je Iglesijas.

Iglesijas je istakao da Španija više neće biti ista.

AP navodi da Narodna partija nema apsolutnu većinu i da će osvojiti samo 122 mesta u parlamentu, što je za 64 manje nego što sad ima.

Siudadanos je najverovatniji saveznički partner Narodne partije, ali njih dve nisu dovoljne za većinu.

Socijalisti bi mogli da se udruže sa Podemosom i nekim drugim manjim strankama i da pokušaju da formiraju parlamentarnu većinu bez podrške Siudadanosa, navodi AP.

Očekuju se višednevni ili čak višenedeljni politički pregovori u kojima će partije pokušati da oforme vladu.

Narodna stranka i Siudadanos se preklapaju kada je reč o ekonomskoj politici, ali lider Siudadanosa Albert Rivijera je rekao da neće podržati ni Rahoja ni Sančesa za premijera.

Međutim, njegove reči su protumačene kao da bi mogao da podrži vladu Narodne stranke ukoliko bi se na njenom čelu našao neko drugi, a Rahojev zamenik Soraja Saenz Santamarija važi za najverovatnijeg kandidata.

Na levoj strani političkog spektra, socijalisti bi se mogli udružiti sa Podemosom, ali izlazne ankete pokazuju da nemaju dovoljno poslanika za apsolutnu većinu od 176 poslanika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar