U trendu

Raisi: Iran je ozbiljan u nuklearnim pregovorima

TEHERAN – Predsednik Irana Ebrahim Raisi izjavio je danas da je Teheran ozbiljan u nukleanim pregovorima koje vodi sa svetskim silama u Beču, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.

„Činjenica da smo predstavili tekst predloga Irana stranama koje učestvuju u pregovorima pokazuje da smo ozbiljni u razgovorima, i ukoliko je i druga strana ozbiljna u vezi sa ukidanjem sankcija, postići ćemo dobar sporazum. Definitivno tražimo dobar sporazum“, rekao je Raisi, a prenosi Rojters.

Indirektni pregovori SAD i Irana o oživljavanju iranskog nuklearmog sporazuma iz 2015, nastavljeni su u četvrtak u Beču.

Diplomate iz Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Rusije i Kine posreduju između dve strane jer Teheran odbija direktni kontakt sa Vašingtonom.

Neimenovani izvor iz Evrope nagovestio je u petak da je Iran pristao da nastavi pregovore tamo gde su su prekinuti u junu, ali su iranski zvaničnici to negirali.

Prema originalnom sporazumu, iz kojeg se bivši američki predsednik Donald Tramp povukao 2018. godine, Iran je morao da ograniči nuklearni program, a zauzvrat bi SAD, EU i UN ublažile sankcije toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.