U trendu

Raković: A Njegoš na srpskim novčanicama?

PODGORICA – Istoričar Aleksandar Raković ocenio je neosnovanim optužbi zvanične Podgorice da je Srbija nedavno na otvaranju Kulturnog centra u Pekingu, „posegnula“ za konkretnim nasleđem Crne Gore, dodajući da je upitan njihov kredibilitet da uopšte govore o identitetskim pitanjima.

Ukoliko ti Crnogorci, koje Raković naziva, „crnogorskim separatistima“, budu nastavili da govore besmislice, za očekivati je da nam kažu i da zbog Njegoševog lika na srpskim novčanicama, srpskim dinarima, „posežemo za kulturnim nasleđem Crne Gore“.

„Budući da su crnogorski separatisti konvertovali u novi identitet, pritom na osnovu laži i falsifikata, upitan je njihov kredibilitet da uopšte govore o identitetskim pitanjima“, kaže Raković za podgorički portal IN4S.

„Smeta im srpski narodni guslar u srpskoj narodnoj nošnji Crne Gore, a ne smeta im da na Hrvatskoj radioteleviziji, u emisiji ‘Lijepom našom’ iz Tivta, folklorni ansambl u istovetnoj narodnoj nošnji pleše u emisiji koja nosi naziv državne himne Republike Hrvatske“, naveo je Raković.

On objašnjava da narodnu nošnju u Crnoj Gori kao nasleđe dele i Srbi Crne Gore i oni koji se izjašnjavaju kao Crnogorci.

Dodao je da istovetnu mušku narodnu nošnju nose i Srbi u Hercegovini odnosno u Republici Srpskoj.

„Time je ta narodna nošnja i srpska narodna nošnja u Crnoj Gori i Hercegovini. I danas kao i ranije. I biće“, jasan je Raković.

Navodi da su Republika Srbija i Republika Srpska jedno, a biće to i Crna Gora kada se u toj republici, kako kaže, upostavi redovno stanje.

„Naše srpsko nasleđe je zajedničko i svesrpsko“, ukazao je Raković i zaključio da „jedini problem koje Ministarstvo kulture crnogorskih separatista uistinu ima je što su se konvertovali iz Srba u neki drugi identitet“.

Inače, Crna Gora je sa Albanijom, BiH i Hrvatskom protestovala nedavno kod Uneska zbog odluke da se muzički instrument gusle uvrste na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, zahtevajući da se ta svetska organizacija izjasni da li gusle pripadaju vizantijskoj ili arapskoj kulturi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.