U trendu

Rama ili Baša, Albanija ide ka EU – a korupcija ostaje

Parlamentarni izbori u Albaniji održaće se sutra nakon višemesečnih tenzja između socijalista premijera te zemlje Edija Rame i opozicionih demokrata koje predvodi Ljuljzim Baša, a kako god da se završe sigurno je da će Albija nastaviti svoj put prema Evropskoj uniji, navodi Dojče vele (DW).

Socijalistička partija (PS) i Demokratrska partija (PD) posle dve decenije učešća u vlasti sada žele da vladaju same.

Premijer Rama kaže da želi da bude kormilar koji će Albaniju odvesti u EU.

Ove dve velike političke stranke vezuje još nekoliko stvari. Postoje sličnosti u mnogim populističkim i neostvarivim predizbornim obećanjima: smanjenje poreza, brži privredni oporavak, borba protiv korupcije i proizvodnje kanabisa. Tu je i ponovno obećanje o političkom usklađivanju Albanije u pravcu EU i Zapada, navodi DW.

Brisel zapravo najviše interesuje da li je u Albaniji napokon sprovedena reforma pravosuđa, koju je parlament usvojio prošle godine, kaže ambasadorka EU u Albaniji Romana Vlahutin za DW. Državni službenici u pravosuđu se smatraju među najkorumpiranijim u Albaniji.

Prvi korak pravosudne reforme napravljen je prošle sedmice formiranjem nezavnisne komisije, koja bi trebalo da proveri stručnost i podobnost svih 800 sudija i državnih tužilaca širom zemlje. Nedavno je u Albaniji usvojen i zakon o „dekriminalizaciji“ predstavnika politike i javnosti, usled čega je nekoliko bivših poslanika povuklo svoje kandidature zbog postojanja sumnji da su upleteni u razna krivična dela. Direktor insituta za političke studije u Tirani kaže da zbog toga te osobe kandiduju članove svojih porodica, navodi DW.

Publicista i bivši ministar spoljnih poslova u vladi demokrata Besnik Mustafaj ne veruje da bi velika koalicija između PS i PD bila dobar pravac za Albaniju. Bez obzira da li u nedelju pobedi favorit Edi Rama ili autsajder Ljuljzim Baša, bez obzira da li će doći do velike koalicije ili će se u vladi naći i manji Socijalistički pokret za integraciju Iljira Mete, jedno je sigurno: politički put može voditi samo u EU. Jer, evropske perspektive su jedino što je zajedničko posvađanim partijama u Albaniji.

DW opisuje trenutnu situaciju u Tirani kao neobičnu mirnu. Malo toga ukazuje da se sutra održavaju izbori, jer nedostaju predizborni plakati, nema mitinga, nema vatrenih govora i političkih blaćenja po štampi. U kafićima se ne čuju oštre diskusije među biračima koji su tradicionalno pristalice PS-a ili PD-a, a kako navodi DW, ranije su se neretko takvi razgovori u Albaniji završavali tučama u kojima je bilo povređenih, nekad čak i mrtvih.

Situacija je sušta suprotnost od one koja je viđena maja meseca. Poslanici demokrata su svojim blokadama skoro paralisali politički život u Albaniji, jer su bojkotovali parlament od februara nakon pokušaja Raminih socijalista da ublaže reformu sudstva.

Zahvaljujući pritisku i posredovanju predstavnika EU i američkog Ministarstva spoljnih poslova je došlo do razgovora između predsednika PS i rivalskog PD. Nemački šef diplomatije Zigmar Gabrijel je prilikom posete Tirani polovinom aprila pozvao PD da okonča bojkot parlamenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.