U trendu

Rama preuzeo ministarsku funkciju pa je prepustio Čakaju

TIRANA – Albanski premijer Edi Rama dan nakon preuzimanja dužnosti ministra spoljnih poslova, izjavio je da tu dužnost prepušta Gentu Čakaju, Albancu s Kosova, čije postavljenje na ministarsku poziciju je ranije odbio da potpiše predsednik države Iljir Meta.

„Ovoje najkaća izjava u mom životu. Ja u svojstvu ministra spoljnih poslova delegiram Genta Čakaja da taj resor predstavlja u međunarodnim institucijama“, rekao je Rama, prenela je prištinska Bota sot.

Mediji u Tirani taj Ramim potez tumače kao „ostavku“ na dužnost koju je juče preuzeo.

Prvobitan predlog Rame je bio da na mesto smenjenog ministra spoljnih poslova Ditmira Bušatija bude postavljen Čakaj, ali je predsednik Meta odbio da potpiše to imenovanje.

Odbijanje je obrazložio rečima da je Čakaj još mlad i neiskusan, a zamerio mu je i to što je podržao predsednika privremenih prištinsih institucija Hašima Tačija u ideji za korekciju granaca sa Srbijom, odnosno razmeni teritorije.

Takođe, Meta je imao primedbu na izveštaj o bezbednosnoj proveri Čakaja, koji je Albanac s Kosova, a školovao se u inostranstvu. Albanski predsednik je smatrao da bi proveru Čakaja trebalo izvršiti u prištinskim institucijama i institucijama zemalja u kojima se školovao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar