U trendu

Rano za zvaničnu reakciju na poziv CG da pristupi NATO

Širenje NATO na Istok ne može ostati bez odgovora, ali je rano govoriti o konkretnim koracima, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom poziva Crnoj Gori da pristupi zapadnoj vojnoj alijansi.

„Moskva je uvek, na najrazličitijim nivoima ukazivala da nastavak ekspanzije vojne infrastrukture NATO na Istok ne može da ne dovede do odgovarajuće reakcije Istoka, to jest sa ruske strane, u kotekstu interesa bezbednosti i održavanja pariteta interesa“, rekao je Peskov novinarima na pitanje da li će zbog današnjeg poziva NATO Crnoj Gori Moskva preduzeti neke mere.

Na pitanje da li je rano da se sada primene bilo kakve mere, on je rekao:“Da, naravno“.

„Treba da podjemo od toga da predsednik još nije izneo svoju tačku gledišta o tome, da treba da sačekamo ne ocene eksperata, već neke zvanične izjave, ako ih bude – Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane, ili šefa države“, dodo je Peskov.

On je time odgovorio na pitanje da li je reakcija iz Saveta federacije (gornjeg doma ruskog parlamenta) stav usaglašen sa predsednikom.

Predsednik Komiteta Saveta federacije za odbranu i bezbednost Viktor Ozerov izjavio je ranije RIA Novosti da će Rusija obustaviti realizaciju zajedničkih programa sa Crnom Gorom, uključujući i u sferi vojno tehničke saradnje, zbog pristupanja Crne Gore Alijansi.

Peskov je sopštio da u skorije vreme Kremlj ne planira da daje zvanične izjave o pozivu Alijanse Crnoj Gori.

„Ne, za sada se ne očekuje ništa konkretno, sada postoje drugi prioriteti“, dodao je portparol Kremlja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.