U trendu

Rasplamsana debata u Indiji o abortusu

U Indiji je ponovo pokrenuta debata o zakonu o abortusu nakon što je zahtev jedne silovane devojčice (14) o prekidu trudnoće stigao do Vrhovnog suda.

Trenutni zakon, star 44 godine, utvrđuje granicu za abortus do 20. nedelje trudnoće, a ova devojčica je u šestom mesecu trudnoće, prenosi BBC.

Prema zakonu odluku o abortusu ne donosi žena, već doktor koji savesno obavljajući svoj poziv smatra da nastavak trudnoće može biti rizičan za fizičko i psihičko stanje majke ili ako je uočljiv razvoj nekih abnormalnosti kod fetusa.

Dakle, abortus se, uz saglasnost dvojice lekara može izvesti u periodu od 12. do 20. nedelje, a u slučajevima kada je fetus stariji od 20 nedelja samo ako je majčin život u opasnosti.

Ovaj problem izašao je u prvi plan u 2008. godini kada je bračni par Niketa i Hareš Mehta zatražio od Višeg suda u Mumbaju da dozvoli abortus 26-nedeljnog fetusa kojem je dijagnostikovana srčana mana.

Sud je odbio molbu, a Mehta je nekoliko nedelja kasnije doživela spontani pobačaj.

Njen doktor, Nikhil Datar je potom, podneo peticiju Vrhovnom sudu tražeći ponovno razmatranje granice za abortus od 20 nedelja, a peticiji su se pridružile još dve trudnice sa sličnim dijagnozama.

Zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva i Španije dozvoljavaju abortus i nakon 20. nedelje, u određenim slučajevima.

“Mnoge žene kasno dolaze na ultrazvučne preglede te kasno otkriju anomalije, uobičajene za naše društvo koje ima veliki broj ruralnog i siromašnog stanovništva“, kaže ginekolog i akušer iz Mumbaja dr Datar, i dodaje da je posle 20. nedelje nemoguće izvršiti legalni abortus.

Mnoge žene se, ukoliko su trudne više od 20 nedelja, podvrgavaju ilegalnim abortusima što može biti izuzetno rizično za njihov život.

Ministarstvo zdravlja i porodičnog staranja u Indiji je, nakon podnošenja peticija u 2014. pripremilo nacrt amandmana na ovaj zakon, koji dozvoljava abortus do 24. nedelje.

Značajna novina u ovom amandmanu je to što se dozvoljava da trudnica na “lični zahtev“ bude podvrgnuta abortusu u prvih 12 nedelja trudnoće.

Prema mišljenju stručnjaka, nacrt zakona prepoznaje pravo žena na samoopredeljenje i autonomiju i predstavlja promenu fokusa zakona sa odluke lekara na odluku žene.

Još jedna promena tiče se abortusa do 20. nedelje u slučajevima kada kontracepcija zakaže – naime, do sada je zakon obuhvatao samo slučajeve udatih žena koje žele da “ograniče“ porodicu, ali novi predlog uključuje i neudate žene i udovice.

Predlog zakona, takođe uključuje i poverljivi odnos sa pacijentima.

“Ženama je nekada potrebno vreme za takvu odluku iz različitih razloga. U slučajevima silovanja, žrtvama je često teško da govore o tome“, kaže izvršni direktor “Ipas Indija“ neprofitne organizacije koja zastupa ženska prava u ovoj oblasti, Vinoj Maning.

Usvajanjem amandmana, ranjive žene, kao i žrtve silovanja izbegle bi traumu odlaska na sud, dodaje on.

Međutim, među zdravstveni radnicima postoje oprečna mišljenja o tome da li treba dozvoliti da abortus vrše praktičari alternativne medicine, kao i sestre ili babice.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da uključivanje zdravstvenih radnika može smanjiti broj smrtnih slučajeva koji je u porastu usled nebezbednih abortusa.

““Kao što obični lekari prolaze trening i imaju sertifikate za obavljanje abortusa, tako će i drugi, poput medicinskih sestara i babica moći da prođu takve treninge i izvode abortuse u prvom tromesečju trudnoće““, izjavio je autor projekta o proceni abortusa Ravi Dugal.

Drugi prigovor nacrtu zakona upućuje grupa aktivista, a tiče se „rodno selektivnih abortusa“.

Doktor Nilam Sing koji vodi Vacaliju, neprofitnu grupu sa sedištem u Laknau, predlaže da u slučajevima poodmakle trudnoće (više od 20 nedelja), komitet ili odbor stručnjaka na nacionalnom ili na okružnom nivou treba da odlučuje o svakom slučaju posebno.

Ali, drugi doktori kažu da bi takav komitet samo povećao traumu kod žena i dodatno birokratizovao proces.

U slučaju 14-godišnje žrtve silovanja, Vrhovni sud je izdao “fleksibilnu“ naredbu i odlučio da ukoliko tim doktora i psihologa smatra da bi abortus spasio život devojčice, uključujući njeno mentalno stanje, procedura kiretaže može biti obavljena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.