U trendu

Raspoređene dodatne ruske snage u Kuskoj oblasti radi zaštite granice

KIJEV/MOSKVA – Rusija je rasporedila dodatne vojne snage i opremu u Kursku oblast na granici sa Ukrajinom, s ciljem da
zaštititi bezbednost granice, izjavio je danas guverner ove oblasti Roman Starovojt.

U izveštaju agencije Interfaks se podseća da je ova oblast od početka sukoba u februaru prošle godine u više navrata bila na nišanu ukrajinske artiljerije.

Zvanični Kijev je više puta upozoravao da bi Rusija mogla ponovo da pokuša da zauzme delove severoistočne Ukrajine, ukazujući na povećane zajedničke vojne aktivnosti ruskih i beloruskih oružanih snaga na oko 200 kilometara zapadno od Kurske oblasti.

UKRAJINSKI MINISTAR odbrane Aleksij Reznikov izjavio je danas da će Ukrajina u ovoj godini izdvojiti skoro 550 miliona dolara za nabavku dronova i potvrdio da je potpisano 16 ugovora o snabdevanju sa ukrajinskim proizvođačima, preneo je Rojters.

Ukrajina je već dobila značajan broj bespilotnih letelica od svojih
partnera, od turskih Bairaktara ​​TB2 opremljenih raketnim projektilima do
superlakih izviđačkih dronova Blek Hornet norveške proizvodnje koji su teški oko 33 grama.

Zvanični Kijev sada nastoji da podstakne domaću proizvodnju kako bi osposobio ono što su ukrajinski zvaničnici nazvali „vojskom dronova“, a Reznikov je posebno naglasio da je nezavisnost vojno-industrijskog kompleksa jedan od faktora odbrambene sposobnosti zemlje.

DOPISNIK IZ ŽENEVE brazilskog portala Brazilias UOL Žamil Šade objavio je danas da je predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva odbio zahtev svog francuskog kolege Emanuela Makrona da pošalje vojnu pomoć Ukrajini, izražavajući umesto toga spremnost da se „aktivno angažuje u potrazi za mirnim rešenjem“, prenosi TAŠ.

Pozivajući se na izvore koji su učestvovali u jednosatnom telefonskom razgovoru između dvojice lidera prošlog četvrtka, portal prenosi da je Lula da Silva ukazao Makronu na „potrebu da se pregovara sa Rusijom kako bi se zaključilo primirje“.

FRANCUSKI MINISTAR odbrane Sebastijen Lekorni izjavio je ranije danas da su se Francuska i Australija u međuvremenu dogovorile da sarađuju u procesu proizvodnje „nekoliko hiljada“ artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara namenjenih Ukrajini.

Ovaj dogovor je postignut posle prvog značajnog francusko-australijskog sastanka održanog nakon spora 2021. godine nastalog zbog odluke vlade u Kanberi da odustane od ugovora iz 2016. godine sa francuskom vojnom kompanijom Naval grup vrednog 90 milijardi dolara o nabavci 12 francuskih jurišnih podmornica klase Barakuda.

Napuštanje ovog projekta i dogovora francuske vlasti su tada ocenile kao „neprihvatljivo ponašanje među saveznicima i partnerima, čije posledice utiču na samu koncepciju saveza, partnerstva i važnosti Indo-Pacifika za Evropu“, preneo je ranije TAŠ.

BRITANSKI MINISTAR odbrane Ben Volas izjavio je danas da će tenkovi koje je Velika Britanija donirala Ukrajini biti na prvoj liniji fronta pre leta, ne precizirajući tačan termin.

Upitan u britanskom parlamentu kada će 14 obećanih britanskih tenkova tipa Čelendžer biti raspoređeno na bojno polje u Ukrajini, Volas je odgovorio da će to biti najverovatnije u maju, preneo je Rojters.

„Verovatno pred Uskrs. Međutim bezbednosni razlozi me sprečavaju da preciziram raspored obuke ukrajinskih snaga za korišćenje britanskih tenkova“, rekao je Volas.

RANIJE DANAS se predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski susreo sa premijerkom Danske Mete Frederiksen u južnom ukrajinskom regionu Nikolajev.

Na video snimku koji je na društvene mreže postavila kancelarija Zelenskog, predsednik Ukrajine se rukuje sa Frederiksenovom na ulici pokrivenoj snegom pre nego što su ušli u bolnicu gde su posetili vojnike ranjene tokom sukoba sa Rusijom, preneo je ranije Rojters.

Kancelarija Zelenskog nije iznela detalje o tome o čemu su predsednik Ukrajine i premijerka Danske razgovarali, ali je dansko ministarstvo odbrane saopštilo ranije ovog meseca da će Danska donirati Ukrajini 19 haubica Cezar francuske proizvodnje.

ZELENSKI se sastao i sa regionalnim zvaničnicima koji su ga informisali o posledicama ruskih raketnih napada.

„Razgledali smo stanje energetske infrastrukture u regionu i razmatrali načine da se ona zaštiti i obnovi“, objavio je Zelenski na aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar