U trendu

Razočarana Nemačkom: Nakon prvog radnog dana dobila otkaz

Tražiteljka azila iz Palestine dobila je otkaz već prvog dana na poslu pripravnice u gradskoj skupštini jednog nemačkog grada jer je na poslu odbila da skine hidžab, pišu britanski mediji.

48-godišnjakinju zaposlenu u gradu Lukenvaldeu, u blizini Berlina obavestili su da tim gestom ‘krši neutralnost tog radnog mesta’. Mediji prenose da je dobila otkaz već drugi dan nakon što je odbila da skine hidžab.

Nemačka je inače nedavno glasala protiv zabrane burke, ali u zemlji sa oko tri miliona turskih imigranata, pokrivala za glavu nikad nisu bila problem.

Gradonačelnica Lukenvaldea, Elisabet Hercog-von der Hajde, ovako je obrazložila svoju odluku: ‘Pokrivalo za glavu je izraz religijskih uverenja na mestu koje bi trebalo da bude neutralno.’

Nakon što je otpuštena, Palestinka se prijavila na šestonedeljni kurs ‘Perspektiva za izbeglice’.

Gradonačelnica, inače članica SPD-a, kaže kako je bilo pogrešno što su je uopšte zaposlili ako već na razgovoru za posao nije želela da skine maramu.

Vođa lokalnog ogranka CDU-a Sven Petke kaže kako nemački Vrhovni sud nije zabranio takvu odeću. Član krajnje desne stranke AfD, Tomas Jung, kaže kako se ne može muslimanima dati privilegija nošenja hidžaba ako istovremeno na zidu ne sme biti raspeće.

‘Gradonačelnica je dobro postupila i ne treba je kritikovati zbog ovakve odluke’, kaže Jung.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.