Razvod je nekad neizbežan

Papa Franja ocenio je da razdvajanje muža i žena može biti „neizbežno“ pa „čak i moralno neophodno“ kako bi se zaštitio „slabiji bračni partner ili mala deca“.

Poglavar rimokatoličke crkve je rekao da su neki parovi, čiji je brak zapao u krizu, u stanju da prevaziđu svoje probleme i ožive svoje brakove. Međutim, prema njegovim rečima, to ne važi za sve parove koji se razdvoje.

„Postoje slučajevi u kojima je razdvajanje neizbežno. Ponekad može postati čak i moralno neophodno, narošito onda kad treba da se zaštite slabiji bračni partner ili mala deca, od ozbiljnijih povreda koje nanose arogancija i nasilje, ponižavanje i eksploatacija… i ravnodušnost“, rekao je papa u svom nedeljnom obraćanju javnosti.

Franja je imao više izjava u vezi s porodičnim stvarima uoči veoma očekivanog oktobarskog sinoda, na kojem će se biskupi baviti ovom temom.

Na dnevnom redu će biti brojna pitanja, među njima kako da crkva bude otvorenija prema razvedenim katolicima, koji zaključuju nove brakove bez odlaska u crkvu i poništavanja prethodnog, prvog braka.

„Zamolimo Gospoda za jaku veru kako bismo mogli njegovim očima da sagledavamo realnost porodičnog života, i za duboku ljubav kako bismo svim porodicama prišli s njegovim milostivim srcem“, rekao je Franja.

Rimokatolička crkva ne dozvoljava razvod braka.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike