U trendu

Reagovanja nakon demonstracija u Pragu protiv islama i izbeglica

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec danas je oštro kritikovao češku policiju i zatražio objašnjenje zašto specijalci nisu reagovali na izlive rasističke mržnje protiv islama i izbeglica na demonstracijama koje je u sredu u Pragu organizovao populistički pokret Sloboda i direktna demokratija.

„Ne mislim da je u 21. veku normalno da se na demonstracijama preti vešalima. Zatražio sam od zamenika šefa policije da i meni i javnosti objasni zašto nisu intervenisali“, rekao je novinarima danas Hovanec.

„Vešala nemaju mesta u demokratiji, toga mora da bude svesna i policija“, poručio je češki ministar i na tviteru.

Na demonstracijama na Vaclavskom trgu u Pragu protiv islama i izbeglica a takodje i za izlazak Češke iz Evropske unije okupilo se oko 500 simpatizera inicijative „U Češkoj nećemo islam“ i nacionalističkih radikala a skandirali su ekstremističke parole „Češka Česima“ i vulgarno napadali islam kao veru i sve muslimane.

Na demonstracije su doneli i makete vešala za izbeglice i češke zvaničnike koji su prema njihovom tumačenju izdali domovinu zato što pregovaraju zajedno sa partnerima u Evropskoj uniji kako da Evropa reši problem nelegalne imigracije iz Afrike i sa Bliskog istoka.

Policija je uhapsila tokom demonstracija šestoro ljudi, ali intervenisala je samo protiv levičarskih aktivista koji su posedali na ulicu i pokušali nenasilno da spreče demonstrante da sa Vaclavskog trga prodju do sedišta vlade.

„Imam informaciju da je policija uhapsila i neke desničarske radikale, znači ne samo aktiviste levice. Ali zaista želim da znam da li je normalno, u skladu sa zakonom i moguće da u Češkoj slobodu govora prate takvi simboli kao što su vešala“, poručio je Hovanec.

Demonstracije protiv islama i skandiranje uvreda i vulgarnosti protiv izbeglica osudili su danas i drugi češki zvaničnici, pa i oni koji se zalažu da Češka izbeglice ne prima, već da EU osnuje izbegličke logore u Africi i na Bliskom istoku i spreči ih da uopšte stignu do Evrope.

„Populistička jurnjava za političkim poenima zasnovana na rasizmu i mržnji ništa ne rešava i opasna je. O izbeglicama mora da se vodi ozbiljna debata“, kazao je vicepremijer i ministar finansija Andrej Babiš.

Protiv lidera pokreta Sloboda i direktna demokratija, nekadašnjeg šefa male parlamentarne stranke Zora, Tomio Okamure podneta je i krivična prijava zbog raspirivanja etničke i verske mržnje parolama poput „sve izbeglice u more“ ili „uzećemo zakon u svoje ruke“.

„Izjava Tomio Okamure da je svaki musliman bezbednosni rizik i tempirana bomba je školski primer širenja mržnje a bez sumnje će obradovati Islamsku državu“, rekao je senator Vaclav Laska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar