U trendu

Referendum u Ekvadoru nije prošao, ali vlast ne misli da je to dramatičan poraz

KITO – Ekvadorci su većinom glasova odbili predloge na referendumu održanom u nedelju, kada je većina zaokružila „ne“ za svih osam pitanja uključujući omogućavanje ekstradicije za organizovani kriminal, naveli su danas ekvadorski zvaničnici.

Nakon 97 odsto prebrojanih glasova jasno je i da neće proći pokušaji da se pravobranilaštvu dozvoli veća autonomija u izboru tužilaca ili da se smanji broj članova skupštine sa 137 poslanika, preneo je Rojters.

Administracija predsednika Giljerma Lasa smatra da to nije „dramatičan poraz“, izjavio danas ministar vlade Fransisko Himenez, ukazujući na to da je više od 40 odsto izašlih glasalo za sve predloge.

Navodi se da su neki glasači rekli da ne misle da će navedeni predlozi biti dovoljni u borbi protiv kriminala u Ekvadoru, dok su drugi naveli da je njihov negativan odgovor izraz revolta protiv predsednika.

Rezultati su došli u teškom trenutku za Lasa, koji se bori da održi red u državi, uključujući i proteste domorodačkih grupa protiv rudarstva, koji su problem za ekonomiju, a tu je i široko rasprostranjeno nasilje bandi u zatvorima.

Izbori za gradonačelnike održani su istog dana kada i referendum, a partija bivšeg predsednika Rafaela Koree Revolusion Siudadana navodi da je osvojila više od 60 mesta, uključujući i najveće gradove Kito i Gvajakil.

Ta stranka je glasanje za „ne“ na referendumu opisala kao poraz Lasove vlade, dodajući da su pitanja bila dvosmilsena i da ne rešavaju probleme bezbednosti i nezaposlenosti u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.