U trendu

Referendum u RS nije usmeren na podrivanje Dejtona

Moskva je protiv veštačke politizacije referenduma o Danu Republike Srpske (RS) i uverena je da taj korak ni u kojoj meri nije usmeren na podrivanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine (BiH), rečeno je danas agenciji Beta u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

„Istupamo protiv veštačke politizacije tog pitanja. Gledamo na izražavanje volje gradjana u Republici Srpskoj 25. septembra, u kontekstu realizacije širokih punomoćja dva entiteta zemlje, predvidjenih Dejtonskim sporazumom, uključujući i onih koji se tiču utvrdjivanja praznika“, naveli su u ruskom Ministarstvu.

U MSP su naveli da „pozitivno“ ocenjuju održavanje referenduma bez incidenata, uz „relativno visok“ odziv birača, od više od 55 odsto.

„Uvereni smo da taj korak ni na koji način nije usmeren protiv protiv teritorijalne celovitosti BiH i njene decentralizovane ustavne arhitekture, utvrdjene Dejtonskim sporazumom“, naveli su u MSP Rusije.

U Ministarstvu ukazuju da zato smatraju „kategorički nedopustivim“ mogućnost da Visoki predstavnik u BiH primeni „bonska punomoćja“ u odnosu na proceduru priznavanja rezultata referenduma u RS.

U tesnoj saradnji sa stranama u Bosni i sa partnerima u okviru Saveta za primenu Dejtonskog sporazuma, Rusija radi na početku  konstruktivnog unutarbosanskog dijaloga, o svim temama osetljivim za BiH, naveli su u MSP Rusije.

„Zalažemo se za opšte korišćenje ustavno-pravnih i političko-konsultativnih mehanizama koji postoje u BiH. Ne vidimo alternativu pregovaračkom traženju čvrstih rešenja o aktuelnim pitanjima u BiH“, rekli su agenciji Beta u ruskom MSP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar