U trendu

Regling: Rasipnički italijanski budžet predstavlja rizik

LUKSEMBURG – Šef Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) Klaus Regling izjavio je danas da su italijanski „rasipnički“ fiskalni planovi razlog za zabrinutost, ali da nema mesta panici jer je prenošenje negativnih efekata na druge evropske zemlje za sada „veoma ograničeno“.

„Zabrinuti smo za Italiju“, rekao je Regling na konferenciji za novinare, navodeći da fiskalni planovi italijanske vlade predstavljaju rizik, prenosi Rojters.

Međutim, naglasio je da se problemi vezani za italijanski dug razlikuju od grčkih, za čije su rešavanje bila potrebna tri spasilačka paketa finansijske pomoći evrozone u poslednjih 10 godina.

On je upozorio na sve veće probleme sa kojima se suočavaju italijanske banke zbog viših prinosa na italijanski dug, ali je podvukao da su poteškoće bankarskog sektora te zemlje drugačije od onih koje su iskusili španski zajmodavci kada je Španija tražila pomoć iz spasilačkog fonda ESM-a 2012. godine.

„U samoj Italiji postoji problem za bankarski sektor“ zbog pada vrednosti italijanskog duga koji drže zajmodavci, rekao je Regling, dodajući da se to odražava na troškove finansiranja banaka.

On je dodao da su „jedna ili dve“ grčke banke takođe delimično trpele probleme iz Italije, ali je napomenuo da su problemi kod tih banaka, koje nije imenovao, uzrokovani veoma visokim nivoom lošeg duga, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.