U trendu

Reizdanje Majn Kampfa uspešno se prodaje u Nemačkoj

Izmenjeno izdanje „Majn Kampfa“, političkog manifesta nacističkog lidera Adolfa Hitlera koji je od 8. januara prvi put dostupan u Nemačkoj, uspešno se prodaje u knjižarama, saopštio je danas institut zadužen za njegovo izdanje i dodao da se očekuje novi tiraž.

Institut za savremenu istoriju naveo je da je do sada objavljeno 4.000 primeraka, ali je prvog dana prodaje za knjigu, koja košta 59 evra, stiglo 15.000 narudžbinu.

Prema navodima knjižara, knjigu najviše kupuju istoričari i naučnici koji žele da koriste „Majn Kampf“ u pedagoške svrhe.

Reizdanje ove nacističke i antisemitske knjige omogućeno je pošto su autorska prava, od 1945. godine u posedu savezne pokrajine Bavarske, postala javno dobro 50 godina kasnije, odnosno 70 godina od Hitlerove smrti.

Izmenjeno izdanje „Majn Kampfa“ ima oko 2.000 stranica, sa blizu 800 strana originala i oko 5.000 komentatorskih odrednica istoričara i drugih napomena.

Nova knjiga je naslovljena „Hitler, Majn Kampf, Kritičko izdanje“.Hitler je napisao taj manifest 1924. godine, skoro 10 godine pred dolazak na vlast, dok je bio u zatvoru zbog pokušaja državnog udara. U toj knjizi, budući vodja nacista piše o ideološkim načelima svog pokreta, koja su kasnije postala osnova nacizma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar