najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rekordan broj izbeglica septembra u Nemačkoj, predviđene nove mere

Nemačka je septembra prihvatila 280.000 izbeglica što je više nego tokom cele 2014. godine, a to povećanje je posledica i drastičnog ubrzavanja procedure na granici.

“Na osnovu aktuelnih podataka (…) septembra je između 270.000 i 280.000 izbeglica stiglo u Nemačku”, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Bavarske, Joakim Herman, u skupštini te savezne države kraj granice Austrije.

“Priliv je za mesec dana veći nego tokom cele 2014. godine”, kada je registrovano nešto više od 200.000 azilanata, ukazao je on, upozorivši da se stanjem uskoro “više neće moći upravljati”.

Avgust je u Nemačkoj bio rekordan sa 105.000 azilanata.

Nemačka koja računa da će joj ove godine doći između 800.000 i milion azilanata, ponovo je sredinom septembra uvela granične kontrole u pokušaju da usmeri i organizuju dolazak izbeglica.

“Veoma je važno da se odmah smanji migracioni pritisak na nemačku granicu”, rekao je Herman, dok bavarske vlasti koje su u koaliciji sa konzervativcima kancelarke Angele Merkel, nedeljama kritikuju njenu politiku otvorenosti prema izbeglicama.

Merkel se zalaže za raspodelu azilanata širom Evropske unije u ime evropskih načela i vrednosti, ali tu ideju su odbile mnoge zemlje.

Ali, njen ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, iz konzervativnih redova i zastupnih oštrije politike, odnedavno predlaže da se ograniči priliv izbeglica u Nemačku preraspodelom onih koji su već u EU, dok je kancelarka protiv toga.

De Mezijer je danas predložio i da se na samoj kopnenoj granici Nemačke uvede ubrzani postupak za razmatranje zahteva za azil, da bi se brže odbacivali kandidati koji ne ispunjavaju uslove za izbeglički status.

Time bi se smanjio broj azilanata koji na tlu Nemačke čekaju odgovor na zahtev za azil, i smanjili troškovi za njihovo zbrinjavanje, ali bi to zahtevalo izgradnju objekata na granici, pre svega sa Austrijom.

Njegovo Ministarstvo unutrašnjih poslova priprema zakon o tome, rekao je danas na radiju de Mezijer, a potom pred poslanicima objasnio da Vlada još nije odlučila o tome.

Socijaldemokrate SPD, saveznici konzervativaca na saveznom nivou, pozvali su ministra unutrašnjih poslova da se “koncentriše” na sprovođenje već uvedenih vladinih mera. “Svakodnevno iznošenje neblagovremenih predloga ničemu ne pomaže”, požalio se zamenik predsednika SPD, Ralf Štegner u “Tagesšpigelu”.

U utorak, Vlada je donela nekoliko mera za olakšavanje i ubrzavanje proterivanja i za ubrzavanje razmatranja zahteva za azil, posebno podnosilaca s Balkana čija se ogromna većina smatra ekonomskim migrantima.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike