Rekordna zaplena 8,7 tona kokaina u Španiji

Špansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je zaplenjeno 8,7 tona kokaina skrivenih u kontejneru s bananama iz Kolumbije, navodeći da je to najveća zaplena te droge do sada u Španiji.  

Droga je zaplenjena 22. aprila u luci Alhesiras na jugu Španije, navelo je Ministarstvo. Uhapšeno je najmanje pet osoba – troje u Španiji i dvoje u Francuskoj. 

Droga je bila u više od hiljadu kutija s bananama, a neki paketi s kokainom imali su etiketu „ajfon“, proizilazi iz slika koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova koje navodi da je to rekordna zaplena droge prevezene u jednom kontejneru u Evropu. 

Kompanije za prevoz kontejnera u Kolumbiji i uvozna firme u Španiji su bile pod nadzorom policije te je primećena sumnjiva pošiljka, navodi se u saopštenju Ministarstva. 

U decembru je gotovo šest tona kokaina procenjene vrednosti 210 miliona evra, nadjeno u kontejneru s bananama u istoj luci, a pošiljka je došla iz Medejina, u Kolumbiji. 

Kroz luku Alhesiras, petoj po veličini u Evropi po količini robe, godišnje prodje pet miliona tona kontejnera. 

Španija je glavno mesto ulaska droge u Evropi zbog blizine Severne Afrike, gde se proizvodi kanabis, i veza s Južnom Amerikom odakle dolazi kokain.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike