Rekordna zaplena kuća zbog nezakonite proizvodnje marihuane u Kaliforniji

Policija je u Kaliforniji izvela prepad i zaplenila više od stotinu kuća zbog ilegalne proizvodnje marihuane, što je jedna od najvećih takvih akcija u američkoj istoriji, saopštile su američke vlasti prošle noći.

„To je bila operacija velikog obima, nadjeni su milioni dolara iz Kine“, rekla je Sindi Čen, zvaničnica poreske službe, saopštilo je Ministarstvo pravosudja.

„Kriminalna organizacija je stranim novcem kupovala kuće i pretvarala ih u staklene bašte za gajenje marihuane“, objasnila je on.

Nadjeno je više od 60.000 biljaka marihuane, 200 kilograma suve „trave“ i 15 komada vatrenog oružja.

Ta operacija je deo istrage koja je počela 2014. godine, od kada policija prati kupovinu kuća putem transakcija uglavnom iz pokrajine Fudjian, na jugoistočnoj obali Kine.

Kuće su pretvorene u veliku plantažu marihuane, a u svakoj mogu da se gaje stotine ili čak hiljade biljaka, saopštilo je Ministarstvo.

Korisnici kuća su se odali velikom potrošnjom električne energije zbog osvetljenja, ventilacije i druge električne opreme za veštačko gajenje biljaka.

„Takvo gajenje marihuane je nezakonito po saveznim i zakonima Kalifornije, a korišćeno je radi distribucije marihuane širom Sjedinjenih Država“, rekao je tužilac Mekgregor Skot.

Ministar pravosudja SAD, Džef Sešons je rekao da međunarodne bande pokušavaju da uspostave svoju vlast u nekim američkim naseljima. „Kada sam položio zakletvu, predsednik Tramp mi je naložio da se prioritetno demontiraju takve organizacije, i mi to energično izvršavamo“, dodao je on.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike