U trendu

Rektor Lateranskog univerziteta u Rimu: Religija-element mira

RIM – Rektor pontifikalnog Lateranskog univerziteta u Rimu, na kojem je večeras otvorena izložba „Srbija i Vatikan – 1878-1914“, Vićenco Buonomo kaže da izložba doprinosi sagledavaju fundamentalnih aspekata odnosa Srbije i Svete stolice, dodajući da religija uvek predstavnja kohezioni, a ne element sukoba.

„Izložba nam daje priliku da uvidimo da je religija element mira“, rekao je Buonomo koji je večeras bio domaćin visokim zvanicama na otvaranju izlozbe.

On je dodao da izložba pomaže u sagledavaju fundamentalnih aspekata odnosa Srbije i Svete stolice, pre svega veze između dva suverena entiteta, koje su tokom istorije doživele određene promene, a koje se danas u punoj meri vraćaju u diplomatskim odnosima Srbije i Svete stolice.

„Putem ovih arhivskih dokumenata moguće je potvrditi da je Srbija pokazala pažnju i interes za razvoj odnosa sa Katorlickom crkvom, a to je i važan element kada govorimo o ekumenizmu i paznji prema razlicitim konfesijama“, rekao je Buonomo.

Dodao je da je prošle nedelje razgovarao sa dekanom Teološkog fakulteta u Beogradu, kako bi se inicirala saradnja putem razmene studenata i profesora i saradnja dve crkve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.