U trendu

Renci: Ne može Nemačka zapovedati celoj Evropi

Italijanski premijer Mateo Renci izjavio je danas, na zasedanju vodja Evropske unije u Briselu, da je „protiv Evrope pod isključivom nemačkom upravom“ i jako zamerio EU što kritikuje Italiju za sporost u rešavanju izbegličke krize, a „ima dvostruke standarde kad je u pitanju Nemačka, recimo u slučaju gasovoda Severni tok 2“.

Renci je primetio da je Brisel odbacio gasovod Južni tok, za koji je zainteresovana Italija, a ne smeta ništa da nemačke kompanije vode poslove s Rusijom, uključujući Severni tok 2, iako su na snazi sankcije prema Rusiji.

Italijanski premijer smatra da te sankcije treba da budu u dogledno vreme preispitane, a ima glasova u EU da bi u tom slučaju moglo ponovo da se razmotri da li je izvodljiv projekat Južni tok.

Renci je, prema italijanskim medijima, na zasedanju grupe evropskih socijalista ukazao i na činjenicu da su nemačke kompanije kupile sve aerodrome na grčkim ostrvima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel se na zasedanju vodja EU snažno založila za uvodjenje evropske granične i obalske straže, prema čemu su delom uzdržani Italija, Poljska i Madjarska, i mnogo brže uspostavljanje kontrolnih tačaka na spoljnim granicama Unije za popis i utvrdjivanje ko su izbeglice, a ko migranti koji ne mogu ući u EU.

Evropska komisija je najavila i kaznene mere protiv Italije zbog toga što vlasti u Rimu ne sprovode dovoljno brzo mere za rešavanje izbegličke krize i uspostavljanje kontrolnih punktova na granicama, što je izazvalo veliku ljutnju Rencija koji je rekao da je Italija skoro dve godine bila napuštena od cele EU kad je krenuo talas imigranata na italijanske južne obale.

Renci je sad ljutito reagovao i rekao da „jedna stranka i jedan líder na neprihvatljiv način vrše nadzor nad Evropom“, naglasivši da je „operisan od svake realnosti“ postupak Evropske komisije da se Italija kazni zbog kašnjenja u sprovodjenju mera za rešavanje izbegličke krize.

Italijanski premijer je kolegama u grupi evropskih socijalista preneo i svoj stav da Nemačka mora promeniti svoje tvrdo zalaganje za oštre mere štednje, kresanje budžetskih deficita i dugova i otvoriti se i za politike koje podstiču rast i zapošljavanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.