U trendu

Republikanci Trampu: Ne diraj u poreklo latinoameričkog sudije

Istaknuti članovi Republikanske partije poručili su najverovatnijem predsedničkom kandidatu te stranke Donaldu Trampu da ne dira u latinoameričko poreklo sudije koji vodi postupak protiv Trampovog univerziteta.

Republikanci traže od Trampa da ujedini tu stranku i da počne da se ponaša kao potencijalni lider SAD.

Tramp je u televizijskom nastupu u nedelju naveče ponovio da meksičko poreklo sudije Gonzala Kurijela znači da ne može da ima pravično sudjenje pošto želi da digne zid na granici SAD i Meksika ako postane predsednik.

Kurijel je rodjen u saveznoj državi Indijani od meksičkih roditelja, što ga po Trampov shvataju čini „mrziteljem Donalda Trampa“.

Vodja republikanske većine u Senatu Mič Mekonel rekao je da je vreme za ujedinjavanje partije posle teških stranačkih izbora za nominaciju a ne za „postizanje poena i zavade“.

Povodom Trampove izjave o Kurijelu, Mekonel je rekao da „ne može više da se ne slaže“.

Senator Bob Korker, predsednik senatskog odbora za spoljne poslove, rekao je da ne odobrava Trampovu izjavu o Kurijelu.

Njut Gingrič koji je predsedavao Predstavničkim domom 90-ih, rekao je da sudija Kurijel nije Meksikanac, nego američki državljanin.

„Ovo je najgora greška koju je Tramp napravio. Mislim da je to neoprostivo“, rekao je Gingrič.

Protiv Trampovog univerziteta, što je zapravo škola s kursevima za trgovce nekretninama i menadžere, bivši polaznici su pokrenuli dve tužbe u San Dijegu i Njujorku s navodima da nije ispunio obećanja da će ih naučiti tajnama uspeha na tržištu nekretnina.

Tramp je juče na televiziji Si-Bi-Es rekao da bi i muslimanski sudija bio nepravičan pošto želi da zabrani ulazak muslimanima u SAD.

Milijarder je time opet ušao u sukob s republikancima čiji bi trebalo da bude predsednički kandidat.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD Pol Rajan, republikanac s najvišom funkcijom u institucijama, uzdržano je prošle nedelje podržao je Trampa, ali ga je 24 sata kasnije kritikovao zbog izjave o Kurijelu.

Republikanci su 2012. otvoreno stavili do znanja da njihova politička budućnost zavisi od podrške ljudi latinoameričkog porekla, zbog čega im sada Trampove negativne izjave donose glavobolju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar