U trendu

Republikanska većina u Senatu promenila pravilo za izbor Vrhovnog suda

Republikanska većina u američkom Senatu danas je promenila proceduralna pravila kojima je uslov za izbor sudije Vrhovnog suda smanjen na prostu većinu umesto dosadašnjih 60 od ukupno 100 senatora, čime je omogućeno da bude potvrdjen predlog predsednika Donalda Trampa za taj sud.

Republikanci su pribegli takozvanoj „nuklearnoj opciji“ pošto se 44 senatora iz redova Demokratske partije i nezavisnih protivi da konzervativni sudija Nil Gorsuč bude izabran na mesto u Vrhovnom sudu koje je upražnjeno od smrti konzervativca Antonina Skalije u februaru prošle godine.

Očekuje se da će Senat sutra potvrditi imenovanje Goruča u Vrhovni sud.

Smanjenjem praga za izbor Vrhovnog suda demokrate su onemogućene da opstruišu rad Senata „filibasterom“, odnosno beskonačnim govorima. Za sprečavanje „filibastera“ je potrebna većina od 60 senatora, što republikanci nemaju, pa su pribegli radikalnoj meri.

Ta mera je dobila naziv „nuklearna opcija“ jer može imati dugoročne posledica po saradnju dve stranke u Senatu, ocenjuje agencija Asošijeitd pres.

Procedura je, medjutim, već promenjena 2013. kada su demokrate bile u većini. Zbog pretnji da budu blokirani predlozi tadašnjeg predsednika Barka Obame za apelacione sudove, demokrate su smanjile prag neophodnih glasova za izbor svih sudija osim za Vrhovni sud.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel podneo je zahtev da se promene propisi prema presedanu postavljenom u novembru 2013, kada su demokrate, tada u većini, uradile isto za nominacije za niže sudove.

Mekonel je ranije upozorio je demokrate da bi ta mera mogla da im se obije o glavu.

„Kažem mojim prijateljima s druge strane, zažalićete zbog toga, i možda ćete zažaliti i pre nego što mislite“, rekao je on.

AP ocenjuje da bi promena proceduralnih pravila za izbor sudije Vrhovnog suda mogla da ima dugoročne posledice u Senatu koji tradicionalno funkcioniše na stranačkoj saradnji i saglasnosti senatora. Neki veruju i da bi moglo da dodje do potpunog ukidanja filibastera, čak i za izglasavanje zakona što bi donelo potpuno drugačiji Senat u odnosu na to kako je ta institucija decenijama radila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.