najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rešenje izbegličke krize je na spoljnim granicama EU

Izbeglička kriza biće rešena na spoljnim granicama Evropske unije i dalje, izjavili su danas nemački i austrijski kancelari, Angela Merkel i Verner Fajman.

Merkel je istakla da Evropa mora da ubrza postavljanje ulaznih punktova („vrućih tačaka“) u Grčkoj, gde se izbeglice i drugi migranti registruju, a zatim pravedno raspoređuju po Evropi ili vraćaju kući ukoliko ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila.
 
Posle razgovora s nemačkom kancelarkom, Fajnman je odbacio pozive na „jednostavna rešenja“ za izbegličku krizu.

„Ne postoji jednostavno rešenje koje je održivo i pošteno“, kazao je Fajnamn.

Nemačka je do oktobra primila 758.000 izbeglica, više od bilo koje druge evropske zemlje, a gotovo svi su ušli preko Austrije.

Novi propisi koje je Nemačka usvojila omogućavaju pojednostavljivanje procesa davanja azila onima koji beže od rata, ali i brže vraćanje ekonomskih migranata.

Fajman je na nemačkoj televiziji ARD, uoči sastanka s Merkelovom, izjavio da je posle napada u Parizu neophodna bolja provera izbeglica, ali da se granice ne smeju zatvarati.

„To bi bio kraj Šengena i evropske ideje“, kazao je Fajman i istakao da su najvažniji ciljevi okončanje rata u Siriji, poboljšanje uslova izbeglica u Turskoj i bolje procedure registracije u Grčkoj.

(Beta)

1 komentar
  1. batamrca

    Upravo tako, Italija, Grčka, Bugarska, Rumunija.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike