U trendu

Revizija mera EU za refomu vladavine prava na Z.Balkanu

LUKSEMBURG – Evropski revizorski sud kaže da je počeo procenu efikasnost mera EU za podršku vladavini zakona u zemljama Zapadnog Balkana.

Navodi se da za reforme u oblasti pravosuđa na Zapanom Balkanu EU izdvojila oko 700 miliona evra u poslednjih sedam godina, a da će rezulati istrage biti poznati krajem godine.

U saopštenju poslatom iz sedišta Evropskog revizorskog suda u Luksemburgu, navodi se da je ”vladavina zakona je osnovna evropska vrednost” i jedan od osnovnih kriterijuma za ulazak u članstvo EU.

Dodaje se da je EU, u cilju finasije podrške Zapadnom Balkanu u ispunjavanju kriterijuma u oblasti valdavine prava, zemljama Zapadnog Balkna u poslednjih sedam godina dodelila oko 700 miliona evra, što predstavlja 16 procenata ukupne bilateralne pomoći EU regionu.

„Cilj revizije, koja je upravo započela, jeste da utvrdi koliko su ove mere bile efikasne u jačanju vladavine zakona na Zapadnom Balkanu. Revizori posebno ispituju da li podrška EU vladavini zakona dobro osmišljenja, korišćena za rešavanje identifikovanih ključnih problema i da li je rezultirala konkretnim i održivim poboljšanjima, u skladu sa standardima EU”, navodi se u saopštenju.

Revizijom je obuhvaćeno svih pet zemlja Zapadnog Balkna koje se nalaze na putu evrointegracija i Kosovo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar