U trendu

Reznikov: Ukrajina neće gađati teritoriju Rusije oružjem većeg dometa

KIJEV – Ukrajina neće koristiti oružje većeg dometa koje su obećale SAD da gađa teritoriju Rusije, već samo ruske jedinice na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

SAD su u petak potvrdile da su nove rakete, koje će udvostručiti opseg udara Ukrajine, uključene u paket vojne pomoći od 2,175 milijardi dolara Kijevu da uzvrati na napad ruskih snaga, preneo je Rojters.

„Mi uvek zvanično kažemo našim partnerima da nećemo koristiti
oružje koje isporučuju strani partneri za gađanje ruske teritorije. Mi samo gađamo ruske jedinice na privremeno okupiranoj ukrajinskoj teritoriji“, rekao je Reznikov novinarima na konferenciji za novinare.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je ranije danas da postoji dogovor sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim da se oružje koje Zapad isporučuje koristi samo na teritoriji Ukrajine i da neće biti korišćeno za napade na teritoriju Rusije.

Šolc je, u intervjuu za „Bild“, na pitanje da li postoji dogovor sa predsednikom Zelenskim da se oružje sa Zapada koristi samo na teritoriji Ukrajine i da njime neće biti napadana teritorija Rusije, odgovorio da „o tome postoji konsenzus“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.