najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rezolucija EP protiv ruske “anti-EU” medijske kampanje

Evropski parlament (EP) usvojio je danas rezoluciju o suprotstavljanju antievropskoj kampanji u ruskim i islamističkim medijima.

Propaganda Rusije i islamističkih terorističkih grupa protiv EU je sve jača, upozorili su poslanici Evropskog paralamenta u rezoluciji koja je usvojena sa 304 glasova za, 179 protiv i 209 uzdržana.

Ta propaganda, kako se navodi, nastoji da “iskrivi istinu, izazove strah i podeli EU”.

U rezoluciji se ističe da EU mora da se suprotstavi dezinformacijama i propagandi zemalja poput Rusije i nedržavnih aktera pout takozvane Islamske države, Al Kaide i drugih nasilnih džihadističkih grupa.

“Neprijatljeka propaganda protiv EU i njenih članica nastoji da iskrivi istinu, izazove sumne i podeli EU i njene severnoameričke partnere, parališe proces odlucivanja, diskredituje institucije EU i podstakne strah i neizvesnost među građanima EU”, navodi se u tekstu rezolucije.

Poslanici rezolucijom upozoravaju da je Kremlj pojačao propagandu protiv EU posle aneksije Krima i “hibridnog rata” u Donbasu.

“Ruska vlada koristi širok spektar sredstava i instrumenta, poput instituta, višejezične televizije (kao na primer Raša tudej), pseudo novinskih agencija i multimedijskih serivsa (kao na primer Sputnjik), društvenih mreža i internet botove da se suprotstavi demokratskim vrednostima, podeli Evropu, pridobije podršku domaćih aktera i stvori percepciju neuspelih država u istočnom susedstvu EU,” navodi se u rezoluciji.

U upravo usvojenom tekstu se ukazuje i da Kremlj finansira političke partije i druge organizacije unutar EU i žali zbog “ruske podrške anti-EU snagama” poput ekstremno desničarskih partija i populističkih snaga.

Poslanici u rezoluciji napomnju i da su EU i njeni građani meta IS i pozivaju zemlje članice da blisko sarađuju kako bi zaštitile društvo od pokušaja regrutovanja za IS i ojačale otpor radikalizmu, istaknuto je u saopštenju postavljenom na sajtu EP.

Oni takođe predlažu da se razradi odgovarajuća argumentacija koja bi se suprotstavila verziji stvarnosti Islamske države, navodeći da je u tom cilju između ostalog potrebno ojačati i povećati vidljvost muslimanskih učenjaka i naučnika koji imaju kredibilitet da opovrgnu propagandu IS.

“Dobila sam zaddatak da opišem propagandu državnih i nedržavnih aktera. Što se tiče Ruske Federacije, situacija je sada jasna. Posle aneksije Krima i agresije na istočnu Ukrajinu mnoge zmelje su svesne njenih dezinformacija i manipulacija,” izjavila je izvestilac Ana Fotiga, uz napomenu da je i njen izveštaj dok ga je pripremala bio meta neprijateljske propagande.

U cilju suprotstavljanja antievropskoj kampanji, poslanici predlažu da se malobrojni tim za strateške komunikacije EU ojača i da se više uloži u podizanje svesti, obrazovanje, kao i u olnlajn i lokalne medije, istraživačko novinarstvo i informacionu pismenost, objavljeno je u saopštenju EP.

Poslanici ocenjuju i da je potrebno prilagoditi komunikaciju specifičnim regionima, uključujući pristup informacijama na lokalnom jeziku.

Rezolucijom se na kraju poziva na produbljivanje saradnje EU i NATO u domenu strateških komunikacija i jačanje tima EU za strateške komunikacije.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Lokum

    Ha,ha ha..Koja komedija..A vi kad širite laži i propagandu nikome ništa..No sreća da vas je cio Svijet ofirao i zna koji ste mutljavci i prevaranti…Rusija priča istinu pa vam to smeta..Isto kao naša RTS,koju ste zbog toga bombardovali, a sad se uvlačite Vučiću nebili ste ga izmuvali da ga uvučete nekako u Nato organizaciju koja je sijala smrt po Srbiji bez ijednog razloga..Sram vas i stid bilo..ništavila ljucka!!!JKo šiša vašu rezuluciju..Od istine se ne može pobjeći!!!Sad je Svijet lud pa nezna šta ste sve radili i šta radite po ovom omrčenom Svijetu!!!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike