U trendu

Rezolucija Evropskog parlamenta o propagandi iz Rusije

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju koja traži odbrambene mehanizme od antievropskih kampanja iz Rusije, kao i propagande islamskih terorističkih grupa.

Poslanici Evropskog parlamenta su naveli da bi za suprotstavljanje kampanji protiv EU, koja ima za cilj izobličavanje istine, podsticanje straha i podela u EU, trebalo ojačati radnu grupu za „strateške komunikacije“ i investirati u podizanje svesti, internet i lokalne medije, kao i u istraživačko novinarstvo.

„Ruska vlada koristi široki opseg orudja i instrumenata, kao što su… višejezične televizijske stanice (Raša tudej), pseudo-novinske agencije i multimedijalni servisi (na primer, Sputnjik), društveni mediji i internet botovi da se ospore demokratske vrednosti, podeli Evropa, pojača podrška kod kuće i stvori percepcija propalih država u istočnom susedstvu EU“, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Izvestiteljka Ana Fortiga je navela da su posle ruske „aneksije Krima i agresije u istočnim delovima Ukrajie, mnoge zemlje postale svesne dezinformacija i manipulacija“ iz Rusije.

U rezoluciji se navodi da „Kremlj finansira političke partije i druge organizacije u EU“ i izražava žaljenje zbog podrške Moskve ekstremno-desničarksim partijama i populističkim pokretima.

U rezoluciji se navodi da EU treba da se suprotstavi i kampanji dezinformisanja i propagande terorističkih grupa poput Islamske države i Al Kaide. Evropski poslanici su tražili da se poveća uloga i vidljivost „muslimanskih naučnika koji imaju kredibilitet da delegitimizuju propagandu Islamske države“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.