U trendu

Rim: Anarhisti zapalili pet automobila telekomunikacione kompanije Tim

RIM – U Rimu je noćas zapaljeno pet automobila na parkingu italijanske telekomuniacione kompanije Tim – tri vozila su potpuno uništena, a dva oštećena.

Na mestu paljevine je ostavljen natpis „No 41 bis“, koji se odnosi na sporni član 41 bis Zakona o izvršenju zatvorskih sankcija, a nešto posle incidenta stiglo je i saopštenje koje su potpisali italijanski anarhisti.

„Tokom noći 30. januara zapalili smo vozila kompanije Tim. Napad je izveden tako što smo provalili na parking kompanije i zapalili pet vozila kompanije Tim koja aktivno sarađuje u sprovođenju državne kontrole kroz instalaciju optičke mreže, kamera i elektronskih narukvica“, navodi se u saopštenju koje su potpisali anarhisti, prenosi agencija ANSA.

Spornim članom 41 bis Zakona o izvršenju zatvorskih sankcija, dozvoljava se ministarstvima pravde i unutrašnjih poslova da suspenduju određene odredbe tog zakona u slučajevima lica optuženih za mafijaško udruživanje, ubistva, trgovinu narkoticima, kidnapovanje ili terorizam.

„Neka ubilačka država i njene gazde znaju da je ovo samo početak i više od pretnje. Ovo je obećanje“, navodi se u saopštenju anarhista koji su izrazili solidarnost sa Alfredom Kospitom, anarhistom koji štrajkuje glađu više od 100 dana u znak protesta zbog člana 41 bis.

Pored Kospita, potpisnici saopštenja izrazili su solidarnost i sa „Huanom, Anom, Ivanom i svim anarhistima koji su taoci u državnim zatvorima“.

U Milanu su zapaljena dva lokalna policijska automobila, ali u ovom slučaju su korišćene zapaljive boce.

Pripadnici DIGOS, odeljenja za opšte istrage i specijalne operacije italijanske policije, koje se bavi osetljivim slučajevima terorizma i organizovanog kriminala, pronašli su u obližnjem milanskom parku još tri neaktivirane eksplozivne, zapaljive naprave.

U tužilaštvu u Milanu je pokrenuta i istraga o koverti sa metkom i slovom „A“ koje označava anarhiju, a krajem decembra dostavljena je torinskom državnom tužiocu Frančesku Salucu.

Saluco je tužilac na suđenju anarhisti Kospitu koje se odvija pred Apelacionim sudom u Torinu, na kojem je za optuženog tražio doživotnu zatvorsku kaznu i 12 meseci samice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.