U trendu

Rim: Izlozba “Srbija i Vatikan” – Vazni odnosi sa Sv. stolicom

RIM – Ministri spoljnih poslova Srbije i Vatikana, Nikola Selaković i Pol Galager otvorili su večeras na pontifikalnom Lateranskom univerzitetu u Rimu izložbu “Srbija i Vatikan 1878-1914“, posvećenu odnosima Srbije i Svete stolice, koji su zvanično uspostavljeni pre jednog veka.

Postavku, autora Miroslava Perišića, Aleksandra Markovića i Jelice Reljić, čini arhivska građa koja pruža uvid u život katoličke zajednice u Srbiji, kao i u kontinuirane napore istaknutijih srpskih državnika na uspostavljanju i razvijanju saradnje sa Vatikanom.

Selaković, koji se obratio na italijanskom jeziku, poručio je da izložba svedoči o bogatoj stogodišnjoj istoriji diplomatskih odnosa Srbije i Svete stolice, ističući da su temelji tih odnosa jaki, duboki i zasnovani na zajedničkim vrednostima i interesima.

Ministar je rekao da je Srbija od početka svoje novovekovne državnosti nastojala da sa Vatikanom uspostavi efikasnu komunikaciju kako bi se pitanje odnosa među hrišćanima u ovom delu sveta rešavalo na miran i moderan način, u skladu sa naprednim srpskim ustavotvornim rešenjima iz 19. veka.

Podsetio je da su još od Sretenjskog ustava, građani Srbije rimokatoličke veroispovesti uživali puna verska prava i slobode, dodajući da srpski narod vekovima deli životni prostor sa drugim narodima i konfesijama, kao i da je taj prostor mnogo puta bio poprište sukoba koji su neretko imali i religioznu dimenziju.

“Saradnja sa Svetom Stolicom bila je od velike važnosti kako bi se otvorena pitanja među hrišćanima na ovim prostorima rešila na miran i hrišćanski način“, ukazao je ministar.

Šef srpske diplomatije je naveo i da danas Srbija i Sveta stolica razvijaju saradnju zasnovanu na razumevanju, posebno naglasivši da je za Beograd od velike važnosti pozicija Vatikana u pogledu jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

“Boreći se za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu i Metohiji, Srbija insistira na tome da je kulturno nasleđe u našoj južnoj pokrajini ne samo srpsko, već da je reč o nasleđu hrišćanske Evrope“, rekao je ministar/

On je naglasio da hrišćanski temelji Evrope ne mogu biti sačuvani bez minimuma svehrišćanskog jedinstva i kohezije.

Ministar spoljnih poslova Vatikana stolice Pol Galager rekao je da mu je čast da sa ministrom spoljnih poslova Srbije otvori izložbu, koja govori o odnosima dve države.

Dodao je da je upravo kraj 19. i početak 20. veka bio period teških međunarodnih okolnosti, u kojima su se razvijali odnosi Srbije i Vatikana.

“Ova izložba kroz dokumente i fotografije pokazuje kako su se ti odnosi razvijali”, rekao je Galager.

Postavka uključuje i diplomatsku prepisku srpskih diplomata sa papama Lavom XIII, Pijem X i Benediktom XV.

Među izloženim dokumentima izdvajaju se i odluke Aleksandra Karađorđevića i Miloša Obrenovića o novčanom pomaganju katoličke crkve i one koji se odnose na rad rimokatoličkih škola u Beogradu i Nišu.

Izložba povodom 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kreljevine Srba, Hrvata i Slovenaca sa Vatikanom, 1920. godine, početkom oktobra otvorena je i u Državnom arhivu Srbije.

Svečano otvaranje započelo je intoniranjem himni Srbije i Vatikana, a koliko Sveta stolica pridaje značaj odnosima sa Srbijom, govori i to što su gosti na otvaranju bili ambasadori brojnih zemalja pri Svetoj stolici, među kojima ambasadori SAD, Rusije, Velike Britanije, Turske, Španije, Grčke, Albanije, Bugarske, BiH, Kube, Japana, Indonezije, Meksika, Angole, Češke, Slovačke, Crne Gore, Kameruna…

Ambasador Srbije u Vatikanu Sima Avramović istakao je da su važni odnosi Srbije i Svete stolice, i da vek odnosa dve države i značajni datumi tokom poslednjih 100 godina zaslužuju ovakvu izložbu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.