U trendu

Rim protiv novih sankcija Moskvi

RIM – Italija se protivi nameri EU da uvede sankcije zemljama koje vrše sajber napade, piše u povjerljivom dokumentu u koji je Rojters imao uvid, navodeći da bi takav potez Italiju mogao da udalji od saveznika u EU.

Diplomate EU tvrde da je cilj plana Brisela da se ojačaju odbrana i odvraćanje od sajber napada, naročito iz Rusije, koju su u posljednjih nekoliko meseci mnogi optuživali za mešanje u izbore u mnogim zapadnim zemljama, kao i za ugrožavanje bezbednosti elektronskim sredstvima.

Međutim, Italija se protivi ideji o novom kaznenom režimu, koju podržavaju mnoge države EU i zalaže se za ublažavanje sankcija prema Rusiji, kojoj su uvedene brojne ekeonomske sankcije od izbijanja ukrajinske krize 2014. godine.

Dokument pokazuje da su uvođenje sankcija podržale Velika Britanija, Francuska, Estonija, Holandija, Rumunija, Slovačka, Letonija, Litvanija i Poljska, dok Belgija, Finska i Švedska podržavaju „postepeni odgovor“ na buduće napade, koji bi podrazumevao brojne mere pre uvođenja sankcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar