U trendu

Rjabkov: Još jedan američko-ruski sporazum u opasnosti

MOSKVA – Još jedan američko-ruski sporazum je u opasnosti nakon poteza SAD da se povuče iz hladnoratovskog sporazuma o kontroli oružja, izjavio je danas zamenik ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov.

On je istakao da odbijanje SAD da pregovara o produženju ugovora o Novom START-u signalizira nameru Vašingtona da dozvoli da on istekne 2021. godine, preneo je AP.

Rjabkov je upozorio da ističe vreme da se sačuva sporazum, koji su potpisali američki predsednik Barak Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev 2010. godine.

On je rekao da su SAD pokazale da „nemaju spremnosti ili želje“ da se uključe u suštinske razgovore o proširenju sporazuma kojim se svaka zemlja ograničava na ne više od 1.550 razmeštenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmeštenih raketa i bombardera.

„U najgorem slučaju, oni mogu nositi 1.286 nuklearnih bojevih glava“, rekao je Rjabkov, sto znači da bi SAD mogle skoro udvostručiti broj razmeštenih bojevih glava koji je dozvoljen sporazumom Novi start.
On je naveo da gotovo da nije ostalo vremena da se razgovara o tome i drugim pitanjima, zbog čega to daje razlog za sumnju da američke kolege čekaju da sporazum tiho prestane da važi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar